Taxele şi impozitele au fost majorate în Capitală

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, marţi, un proiect de hotărâre privind majorarea unor impozite şi taxe încasate de primăriile de sector cu 16%, reprezentând rata inflaţiei pe ultimii trei ani. Proiectul a fost adoptat cu 30 de voturi “pentru” şi 11 “împotrivă”.

“Ordonanţa guvernamentală nu ne permite să decidem noi dacă vrem majorarea taxelor sau nu, ci obligă cel puţin la indexarea taxelor cu rata inflaţiei toate primăriile care înregistrează arierate”, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Potrivit edilului-şef, se va aplica impozitul majorat cu 16% la clădiri şi terenuri, iar amenzile vor creşte şi ele. El a spus că se menţine bonificaţia de 10% pentru plata cu anticipaţie a impozitelor pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport datorate de persoanele fizice pentru întreg anul până la data de 31 martie, aceeaşi bonificaţie fiind valabilă şi pentru persoanele care achită diferenţele rezultate din această majorare până la 30 septembrie.

Oprescu a precizat că rămân, la nivelul anului 2012, taxele locale stabilite prin hotărâri ale CGMB, taxe care nu sunt prevăzute de HG 1309/2012 şi nu intră sub incidenţa Ordonanţei 1/2013. Intră în această categorie taxele pentru utilizarea locurilor publice pentru activităţi cu caracter sezonier, pentru comercializarea diverselor produse, pentru terasele de vară, pentru parcările de reşedinţă, pentru evenimente şi filmări, pentru vizitarea muzeelor, pentru accesul vehiculelor grele în Capitală sau pentru concesionarea locurilor de veci.

Edilul-şef a subliniat că sunt taxe şi impozite locale a căror valoare este situată între marje de valori care rămân la nivelul anului trecut, precum cota de impozit pe clădiri datorată de persoanele juridice pentru clădirile care nu au fost reevaluate, taxa pentru eliberarea sau avizarea anuală a autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică, impozitul pe spectacole. Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafeţe cuprinse între 151 mp şi 250 mp inclusiv creşte cu un leu, iar pentru peste 1.000 mp creşte cu 2 lei, potrivit reglementărilor Hotărârii Guvernului 1309/2012.

Mircea Raicu, consilier municipal PDL, a susţinut că ordonanţa de urgenţă privind majorarea impozitelor şi taxelor locale “calcă în picioare” autonomia locală, atributul autorităţilor locale de a-şi stabili priorităţile şi de a le finanţa. “Această ordonanţă de urgenţă este profund neconstituţională şi vă cer să o atacaţi la Curtea Constituţională”, a afirmat Raicu.

Claudia Ţapardel, consilier USL, a spus că, deşi nu este de dorit o astfel de majorare, este necesară, dar va trebui o disciplină financiară riguroasă şi o majorare anuală cu două-trei procente a taxelor şi impozitelor. AGERPRES