Taxele de autorizare a activităţilor din Deltă sunt intens discutate în CJ Tulcea

Pescarii vor plăti Consiliului Judeţean Tulcea anul viitor o taxă de autorizare pentru desfăşurarea activităţii în Delta Dunării de 2.500 de lei, decizia fiind aprobată vineri cu majoritatea voturilor exprimate.

Decizia a iscat nemulţumiri în rândul consilierilor PSD, Dan Verbina propunând o taxă de 500 de lei pe an, iar colegul său de partid, Traian Panait, o taxă de 1.000 de lei pe an, ambele propuneri fiind respinse în urma votului după ce consilierii PDL au atras atenţia asupra faptului că Dan Verbina ar trebui să se abţină de la vot în condiţiile în care are interese în domeniu.

‘Până în 2005 (când s-au desfiinţat concesiunile în Delta Dunării – n.r.), bugetul naţional obţinea trei milioane de lei din această resursă naturală. Cu aprobarea instituţiilor guvernamentale, sumele care vor fi colectate din plata acestei resurse vor ajunge ca venit în proporţie de 50% la bugetul naţional şi în proporţie de 50% la consiliile locale din Deltă. Ţinta noastră este de aproximativ 2,5-3 milioane de lei care vor acoperi cheltuielile fireşti în bugetele acestor instituţii, având în vedere că primăriile din Deltă au mari probleme în ceea ce priveşte cheltuielile de funcţionare’, a declarat în timpul şedinţei preşedintele CJ, Victor Tarhon.


Conform unui studiu efectuat în 2008, CJ ar trebui să încaseze din activităţile economice din judeţ 20 de milioane de lei, dar la ora actuală se încasează doar 5 milioane, în condiţiile în care în ultimii doi ani s-au încasat 3,8 milioane de lei.

‘Abia de la 1 ianuarie 2011 pescarii vor putea deveni propriul lor stăpân. Se vor accesa fonduri pentru a realiza bursa de peşte care va releva preţul corect al peştelui. (…) Lucrurile sunt declanşate, sperăm să le realizăm pentru că şi opoziţia este destul de puternică. (…) Credem că atunci când vom avea 100 de pescari din Maliuc care ştiu unde trebuie să pescuiască, nu le vor mai permite altor persoane să pescuiască în zonă. (…) Considerăm că demersul este corect şi echidistant faţă de orice interes şi va conduce implicit la scăderea pieţei negre a peştelui în beneficiul pescarilor şi cumpărătorilor de peşte’, a menţionat preşedintele Tarhon.


Conform Institutului Naţional Delta Dunării, pescarii din Bulgaria plătesc o taxă anuală de autorizare a activităţii de 250 de euro. Hotărârea aprobată de consilierii judeţeni privind taxele de autorizare pentru organizarea şi desfăşurarea unor activităţi economice, de turism şi agrement pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pentru anul viitor prevede de asemenea o taxă de autorizare pentru piscicultură de 7,5 lei pe hectar, pe an, în loc de 500 de lei pe an, cum prevedea decizia iniţială, precum şi o taxă de autorizare pentru activităţile agricole de 10 lei, pe hectar pe an. De asemenea, se va plăti o taxă anuală de autorizare pentru creşterea animalelor de 2 lei pe cap de ovină şi de 10 lei pe cap de bovină, aceste taxe urmând să fie modificate anul viitor pentru 2012. Şi aceste amendamente au fost criticate de reprezentanţii PSD, consilierul Dumitru Mergeani care a susţinut că taxele sunt prea mari fiind nevoit să se abţină de la vot, după ce consilierii PDL i-au atras atenţia că rudele sale de gradul I au interese în domeniu.


Potrivit amendamentelor aduse deciziei CJ, vor fi scutite de la plata taxei cei care deţin suprafeţe mai mici de 10 hectare, cei care desfăşoară activităţi agricole bio, crescătorii de animale caredeţin terenuri în concesiune urmând să achite taxa în proporţie de 70%, conform contractului de concesiune. AGERPRES