stan_marius1.jpgGălăţenii vor plăti în 2015 taxe şi impozite locale majorate cu aproximativ 2,62% în urma unei hotărâri adoptate recent de Consiliul Local Municipal Galaţi. Conform primarului Marius Stan, nu ar fi vorba de o „majorare a taxelor”, ci despre „indexarea cu indicele inflaţiei”.

„Dacă nu aplicam această indexare, anul viitor trebuia să plătească şi mai mult, când am fi aplicat o altă corecţie. Este o indexare cu indicele de inflaţie. Acesta este subiectul, iar cine vrea să spună că mărim taxele, pune problema populist pentru a face subiect de presă”, a declarat luni primarul Marius Stan.
Pe de altă parte, consilierul local PDL Victor Dobrea, i-a replicat primarului: „De ce ne ferim să spunem că se majorează taxele? Totuşi, ele cresc cu 2,62%”.

Potrivit proiectului adoptat de consilieri, impozitul pentru un apartament creşte cu 2,56%, de la 935 lei/mp la 959 lei/mp. Şi impozitul pe terenul cu construcţii creşte cu 2,61%, de la 8.597 lei/ha la 8.822 lei/ha. La fel, sunt creşteri de impozite şi la terenurile din intravilan, care nu sunt acoperite cu construcţii, de la 140 lei/ha la 144 lei/ha, dar şi la taxa de habitat şi la cea de ecarisaj. Astfel, dacă în acest an s-a plătit o taxă anuală de habitat de 55 lei/persoană, anul viitor ea va fi de 56 lei/persoană. O creştere similară – de la 55 la 56 lei se aplică şi în cazul taxei de ecarisaj datorată de persoanele juridice, în timp ce persoanele fizice vor plăti tot trei lei/an, ca în în 2014.

În privinţa taxei auto, ea a fost majorată numai pentru autovehiculele cu capacitate cilindrică de peste 2.000 cmc. Astfel, se menţin aceleaşi impozite auto pentru autovehiculele cu capacitatea de până 2.000 cmc, cuprinse între opt şi 18 lei pe fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta.
Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi peste 3.000 cmc, taxele vor fi cuprinse între 74 şi 298 lei pe fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta, majorările fiind cuprinse între doi şi opt lei. Alte taxe majorate sunt cele de eliberare a copiilor planurilor cadastrale, de eliberare a certificatelor de producător şi de reclamă şi publicitate -de la 32 la 33 lei/mp, cele pentru eliberarea autorizaţiilor de desfăşurare a activităţilor în alimentaţie publică-de la 1.335 lei la 1.370 lei.

În afară de taxa de ecarisaj datorată de persoanele fizice, sunt şi alte taxe locale care vor rămâne, anul viitor, neschimbate. Este vorba despre taxele de eliberarea certificatelor de urbanism, a celor pentru autorizaţiile de construire a chioşcurilor, tonetelor, pentru eliberarea autorizaţiei de forare sau excavări sau cele pentru eliberarea autorizaţiilor racordurilor la branşamente. AGERPRES