pubele.jpgConsiliul Local Bistriţa a adoptat joi o hotărâre privind instituirea unei taxe speciale de salubrizare pentru persoanele fizice care nu au încheiat contracte cu operatorul economic care se ocupă de colectarea deşeurilor.

Din luna septembrie a anului trecut, deşeurile sunt colectate la nivelul întregului judeţ Bistriţa-Năsăud de către firma Vitalia, care s-a plâns că încasările nu sunt pe măsura aşteptărilor, având în vedere că mulţi locuitori ai judeţului nu au încheiat contracte de salubrizare.

Pentru a facilita încasarea contravalorii acestui serviciu la nivelul municipiului Bistriţa, Consiliul Local a decis să se instituie o taxă specială, în cuantum de 42 de lei pe an de persoană, care poate fi plătită şi în două rate egale, termenele de plată fiind 31 martie şi 30 septembrie. Taxa va intra în vigoare începând cu data de 1 iunie a acestui an.

Taxa specială de salubritate a suscitat mai multe controverse la nivelul Consiliului Local, proiectul fiind dezbătut de-a lungul a trei şedinţe. De altfel, acesta a întrunit doar 13 voturi pentru din totalul de 21 consilieri, cei care s-au abţinut sau au votat împotrivă fiind cei de la PNL.

În termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii consiliului, se va întocmi împreună cu operatorul evidenţa tuturor utilizatorilor cu şi fără contracte de prestări servicii, iar cei nu au încheiat astfel de contracte vor fi nevoiţi să achite taxa specială de salubrizare, la care se vor adăuga penalităţi de 2% pentru fiecare lună de întârziere. AGERPRES