Prefectura judeţului Tulcea va sesiza pentru a doua oară în ultimii doi ani Consiliul Judeţean cu privire la taxa de utilizare a drumurilor judeţene contestată de unii agenţi economici şi de unele instituţii ale statului.

Anunţul a fost făcut de subprefectul Corvin Bangu, în timpul şedinţei Comisiei de dialog social care a avut pe ordinea de zi o analiză a oportunităţii acestei taxe prezentată de un delegat al CJ.

În judeţ, se întâlnesc frecvent foarte multe camioane care cântăresc 60 de tone. Majoritatea comunelor reclamă că se fisurează casele, se cutremură lustrele când trec aceste camioane, iar prin controalele efectuate am reuşit să stopăm fenomenul. În judeţ, avem însă 15 cariere de piatră active, iar din păcate în direcţia de specialitate a CJ avem doar doi oameni şi un singur cântar mobil pentru aceste autovehicule„, a declarat în timpul întâlnirii reprezentantul CJ, Ionel Badiu.

În replică, reprezentanţii patronatelor au criticat oportunitatea impunerii acestei taxe în condiţiile în care din cei aproximativ 1.300 de kilometri de drumuri judeţene doar circa 200 de kilometri sunt modernizaţi.

De asemenea, subprefectul Corvin Bangu a amintit că după ce consilierii judeţeni tulceni au aprobat în anul 2015 taxa de utilizare a drumurilor judeţene pentru autovehiculele a căror masă maximă totală este egală sau mai mare de 2,5 tone, Prefectura judeţului Tulcea, la solicitarea unei societăţi private, a purtat o corespondenţă cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Consiliul Concurenţei pe tema acestei taxe. „Din corespondenţa primită la acea vreme, reţinem că Ministerul Dezvoltării Regionale respectă autonomia locală, Ministerul Transporturilor susţine că instituirea acestei taxe nu este oportună, necesară şi legală, iar Consiliul Concurenţei a sesizat aspecte asupra cărora şi-a exprimat îngrijorarea’, a afirmat subprefectul Bangu.

În plus, Ministerul Transporturilor a menţionat în adresa transmisă atunci Prefecturii judeţului Tulcea faptul că unele unităţi administrativ-teritoriale din ţară au stabilit în mod arbitrar taxe fără un fundament tehnic, sugerând că această situaţie este în atenţia autorităţii. „Vom retransmite aceste puncte de vedere CJ şi ne vom adresa Ministerului Transporturilor pentru a ne menţiona ce s-a făcut pentru soluţionarea problemei ridicate de instituirea acestei taxe”, a menţionat subprefectul Bangu.

Din anul 2015 până în prezent, CJ Tulcea a încasat 150.000 de euro din taxa de utilizare a drumurilor judeţene, potrivit lui Badiu. Această sumă a fost utilizată pentru execuţia lucrărilor de reparaţie a drumurilor.

Taxa de utilizare a drumurilor judeţene variază de la 8 lei la 5.000 de lei, în funcţie de masa totală maximă autorizată a autovehiculului şi de perioada pentru care este emisă vinieta. Pentru nedeţinerea acestei viniete, CJ aplică amenzi al căror cuantum variază de la 500 de lei la 5.000 de lei, în funcţie de masa totală maximă autorizată a mijloacelor de transport care circulă fără acest document. AGERPRES