Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca rolul Comunitatii Nationale de Informatii (CNI) va fi stabilit printr-un proiect de lege aflat in lucru.
„Prin proiectul de lege privind informatiile, contrainformatiile si siguranta nationala, care este in lucru si va fi depus pe masa Parlamentului, va fi definit rolul Comunitatii de Informatii. Acesta va fi luat in discutie si in cadrul unei dezbateri publice, cat mai repede”, a spus Tariceanu. Premierul a explicat ca in prezent legislatia prevede explicit ca CSAT sa se ocupe de organizarea activitatilor legate de amenintari la adresa sigurantei nationale. Totodata, premierul considera ca prin proiectul aprobat vineri in CSAT „nu se va trece la o integrare a serviciilor de informatii sau o coordonare, conducere a lor”, ci este vorba de administrarea si procesarea datelor furnizate de cele patru servicii de catre o structura numita Comunitatea Nationala de Informatii (CNI).

Potrivit afirmatiilor primului ministru, CNI va efectua analize, va prelucra informatii, va face evaluari astfel incat in viitor sa poata oferi prognoze institutiilor statului, pe baza carora sa fie luate masuri atunci cand exista amenintari la adresa sigurantei nationale. Pe de alta parte, Tariceanu si-a exprimat speranta ca structura nou creata sa functioneze eficient, amintind ca unei structuri similare din Anglia i-au trebuit zece ani sa functioneze la capacitatea asteptata.