Tariceanu:

Incetarea acordului cu Fondul Monetar International (FMI) nu va afecta credibilitatea Romaniei, mai ales ca statele din Uniunea Europeana nu au o relatie speciala cu aceasta institutie, asa cum a avut tara noastra pana in prezent, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.
“Regula in Europa nu este aceea a unor tari cu acord cu Fondul, ci a unor tari care nu au relatie speciala cu FMI, cum a avut Romania pana acum. Romania a avut nevoie de aceasta relatie pentru ca a parcurs faza de tranzitie de la economia de stat la economia capitalista. Faza aceasta s-a incheiat. Practic, sectorul de stat astazi nu mai reprezinta ceva important in Romania”, a afirmat premierul.

Calin Popescu-Tariceanu a explicat ca intre FMI si Guvernul Romaniei functioneaza, in prezent, un acord care este valabil pana in iulie 2006, insa exista puncte de vedere diferite in privinta setului de politici macroeconomice pe care tara noastra ar trebui sa le aplice. Seful executivului a spus ca Romania este la ora actuala “aproape singura tara din UE” care are un astfel de acord cu FMI. Potrivit premierului, diferentele de viziune intre Guvernul de la Bucuresti si FMI se refera la limitarea deficitului bugetar, politica salariala in sectorul bugetar si directionarea sumelor obtinute din privatizare catre dezvoltarea infrastructurii.

In acest sens, seful executivului a spus ca institutia financiara internationala a cerut un deficit mai mic decat cele stabilit de guvern. “Am prevazut un deficit bugetar pe 2006 probabil cel mai redus din Europa, de 0,5% din PIB”, a afirmat premierul. Tariceanu a declarat, de asemenea, ca FMI a cerut inghetarea salariilor bugetarilor in 2006, fapt neacceptat de autoritatile de la Bucuresti.