Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat că România nu stă deloc bine la problema gestionării apelor uzate, că încă din 2016 Comisia Europeană a deschis procedura de infringement pe această problemă şi că abia 66% din localităţile cu peste 10.000 de locuitori au sisteme de epurare, însă nici acestea nu sunt toate funcţionale.

„Am vorbit la întâlnirea cu primarii despre problema gestionării apelor uzate, România nu stă bine la acest capitol, încă din 2016 avem un infringement pe această problemă. Avem trei surse de finanţare pentru a atinge nivelul dorit la nivelul Uniunii Europene şi la nivelul ţării. În ceea ce priveşte sistemul de epurare a apelor uzate, abia 66% din localităţile cu aglomerări mai mari de 10.000 de locuitori au sisteme de epurare, sisteme de canalizare, dintre care nici acestea nu sunt toate funcţionale, 30% din numărul acestora este încă în fază de implementare-construire. Deci este nevoie de un efort mult mai mare, de efort finanţat prin POIM, pe de o parte, POIM vine în sprijinul acestor sisteme şi oferă peste 300 milioane de euro finanţare, vine şi PNRR cu o finanţare de peste 1 miliard de euro, pentru completarea sistemelor existente, pentru sisteme noi în localităţi sub 200 de locuitori şi creşterea gradului de conectare, racordare la sistemele existente, pentru că şi acolo e o problemă, avem sisteme existente şi nu avem racordări din partea cetăţenilor. Şi vine şi noul program, pe 50 de miliarde de lei, despre care domnul ministru Cseke a vorbit zilele trecute, care vine în completarea celor două finanţări existente”, a declarat Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Mediului a arătat că este nevoie de efort şi de programe naţionale, inclusiv de programul „Anghel Saligny” anunţat de Guvernul României, pentru a termina aceste investiţii şi pentru a asigura sisteme de epurare a apelor uzate la nivelul fiecărei localităţi din România.

Într-o postare de Facebook dinaintea conferinţei de presă de la Odorheiu Secuiesc, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, arăta că România are deficienţe în domeniul asigurării utilităţilor de bază, iar Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva ţării noastre deoarece reţelele de apă şi canalizare nu sunt încă pe deplin dezvoltate.

„Nivelul de dezvoltare economică a unei societăţi este demonstrată prin accesul la utilităţile de bază, în special accesul la reţeaua de apă potabilă şi canalizare. România are deficienţe în acest domeniu, iar Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva ţării noastre deoarece reţelele de apă şi canalizare nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Deşi Comisia a lansat proceduri împotriva altor 18 state membre ale UE pe lângă România, trebuie să încheiem acest proces cât mai curând posibil. În prezent, în România există fizic 2057 reţele de canalizare, din care 1260 sunt funcţionale, în restul de 797 fiind lucrări în diferite stadii de execuţie, iar în ceea ce priveşte situaţia dotării cu staţii de epurare a apelor uzate, au fost inventariate în total 831 staţii de epurare, din care 714 staţii de epurare funcţionale şi 117 staţii de epurare nefuncţionale (care funcţionează cu deficienţe sau la care nu este racordată populaţia)”, a arătat Tanczos. AGERPRES