Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat că tabletele şcolare şi sistemele digitale pentru Centrele de educaţie online achiziţionate de municipalitate în cursul anului trecut în vederea asigurării siguranţei elevilor şi cadrelor didactice în condiţiile restricţiilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19 vor fi decontate în mare parte din fonduri europene.

Primarul de Iaşi a anunţat că prin aceeaşi sursă de finanţare vor fi achiziţionate încă 525 de table interactive utile pentru activitatea didactică atât online, cât şi în condiţii normale. Proiectul, în valoare de 7,47 milioane de lei, include câteva iniţiative de modernizare a procesului educaţional în 74 de unităţi de învăţământ preuniversitar din municipiul Iaşi, prin achiziţionarea a 3.000 de tablete şcolare, 525 de table interactive şi 1.250 de camere web.

Cererea de finanţare a proiectului „Centre de educaţie online în Municipiul Iaşi” depusă de municipalitatea ieşeană în cadrul Acţiunii 2.3.3., Apel 2, Axa Prioritară „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă”, Operaţiunea „Îmbunătăţirea conţinutului digital şi a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educaţie, e-incluziune, e-sănătate şi e-cultură” a fost evaluată de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate şi a fost declarată admisă după verificarea administrativă, de eligibilitate şi evaluarea tehnico-financiară.

Urmează semnarea contractului de finanţare, decontarea sumelor deja cheltuite şi organizarea licitaţiei pentru cumpărarea restului de echipamente.

Înainte de deschiderea acestei linii de finanţare cu fonduri europene, în cursul anului 2020 Primăria Municipiului Iaşi a făcut o serie de investiţii din fonduri proprii pentru dotarea unităţilor şcolare cu echipamente care să permită desfăşurarea activităţii didactice în condiţiile pandemiei.

La iniţiativa primarului Chirica, plenul Consiliului Local a aprobat pe 17 august 2020 alocarea sumei de 12,6 milioane de lei pentru achiziţionarea a 1.250 de sisteme digitale (televizoare smart, camere web, microfoane şi difuzoare wireless, suporţi mobili pentru televizoare) pentru centrele de educaţie online, 3.000 de tablete destinate elevilor pentru predarea online (cu abonament internet pentru o perioadă de doi ani şcolari), care au completat cele 40 de sisteme achiziţionate în urma Hotărârii Consiliului Local din 14 aprilie 2020 şi 1.530.000 măşti chirurgicale pentru elevii din clasele 0 – XII. AGERPRES