scripcaru_george_pulover_3.jpgSumele alocate de municipalitatea braşoveană în acest an pentru investiţii sunt aproape de două ori mai mari decât cele din 2014, potrivit proiectului de buget pe 2015, dat publicităţii, care urmează să fie supus aprobării Consiliului Local în luna februarie.

„Dorim să ne încadrăm într-o execuţie bugetară similară anului 2014, ca şi prognoză pentru anul 2015. Anul trecut ne-am închis cu un minus de nouă milioane de lei din cotele defalcate, sumă care trebuia să vină de la Guvern, dar nu a mai venit. Pe capitolul investiţii există două variante, una minimală, alta maximală. Ne raportăm la ce este necesar pentru cofinanţările care sunt obligatorii pentru proiectele europene, altele care sunt în momentul de faţă în punctul de a fi pornite şi au procedura îndeplinită, şi altele care vor fi listate în acest an”, a explicat joi primarul municipiului Braşov, George Scripcaru. .

„Anul trecut am avut o execuţie de 44 de milioane de lei la capitolul investiţii, iar pentru 2015 estimăm în jur de 70 de milioane de lei. Ţinând cont că în acest an trebuie să finalizăm toate proiectele cu finanţare europeană, va trebui să luăm în calcul că este obligatoriu să ne închidem pe o altă execuţie la nivelul investiţiilor pe 2015”, a mai spus George Scripcaru.

Obiectivele de investiţii majore propuse a se realiza de municipalitate în 2015 sunt reabilitare termică a două instituţii de învăţământ; reabilitarea sistemului de încălzire, instalaţii electrice, apă-canal la trei grădiniţe, o şcoală gimnazială şi două colegii; reparaţii capitale la două şcoli gimnaziale, un grup şcolar şi un colegiu; extinderea Colegiului Naţional „Dr.Ioan Meşotă”; construcţia de săli de sport la şcolile generale nr.9 şi 15; reamenajare de ateliere la Şcoala profesională Kronstadt; mansardare Şcoala gimnazială nr.19; igienizare şi reparaţii în 86 instituţii de învăţământr; finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a reţelei de iluminat în municipiu; începerea lucrărilor de reabilitare la Piaţa Sfatului; reamenajarea curţii Bisericii Negre etc.

În ceea ce priveşte cheltuielile de gospodărire a oraşului, cele mai multe fonduri sunt alocate pentru amenajarea străzilor 74,7 milioane de lei din care 66,74 milioane de lei este prevăzută pentru asfaltări şi reparaţii de drumuri şi trotuare. Pentru salubrizarea şi gestionarea deşeurilor sunt prevăzuţi 28,36 milioane de lei din care 12 milioane de lei revin salubrizării. Suma de 12,53 de milioane de lei a fost alocată pentru întreţinerea parcurilor şi zonelor verzi, a bazelor sportive şi de agrement şi pentru mobilier urban. Pentru iluminatul public, inclusiv reparaţii şi întreţinere a fost prevăzută suma de 18,9 milioane de lei.

Veniturile totale ale bugetului local, fără sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate, sunt de 383,2 milioane de lei, din care veniturile proprii sunt estimate la 179,3 milioane de lei, la fel ca în anul 2014, potrivit proiectului de buget dat publicităţii. AGERPRES