Sulfina Barbu: “Trebuie creată o infrastructură de colectare selectivă a deşeurilor”

Reprezentanţii comisiilor parlamentare de mediu şi cei ai ONG-urilor şi Guvernului s-au întâlnit, joi, pentru a discuta problemele ce decurg din gestionarea deşeurilor, preşedintele comisiei de mediu din Camera Deputaţilor, democrat-liberala Sulfina Barbu, evidenţiind importanţa creării unei infrastructuri de colectare a deşeurilor.

“Nu putem să cerem nimănui să colecteze selectiv deşeurile dacă nu are o infrastructură adecvată la dispoziţie. Acesta este primul pas”, a afirmat Barbu. Ea a amintit că a propus un amendament prin care banii proveniţi din ecotaxă să poată fi folosiţi pentru infrastructura pentru deşeuri. Sulfina Barbu a spus că este, de asemenea, necesară impunerea unor tarife diferenţiate la colectarea de deşeuri.

“Cine colectează selectiv să plătească un tarif mai mic, cine nu respectă – având la dispoziţie infrastructura necesară – colectarea selectivă să plătească un tarif mai mare, deoarece un deşeu colectat corect poate deveni materie primă secundară şi o sursă de venit pentru operatori sau pentru reciclatori. Dacă deşeurile nu sunt colectate selectiv, ele se amestecă şi nu mai pot merge la reciclare şi atunci costurile de transport şi depozitare sunt mai mari”, a explicat Barbu.


Deputatul democrat-liberal a menţionat că, atunci când cetăţeanul a avut la dispoziţie infrastructura necesară, s-a comportat corect şi a respectat cu stricteţe regulile de colectare. Sulfina Barbu a vorbit şi despre necesitatea responsabilizării tuturor celor implicaţi în colectarea deşeurilor – autorităţi locale, firme de salubritate, Garda de Mediu.

Potrivit democrat-liberalei, amenzile sunt suficient de mari – aruncarea deşeurilor în locuri neamenajate este penalizată cu 3.000 de lei amendă -, dar trebuie eficientizată aplicarea acestora. Reprezentanţii Parlamentului, Guvernului şi ai ONG-urilor au căzut de acord ca, în termen de o săptămână, să fie stabilit un calendar în legătură cu modificarea legislaţiei, a anunţat Barbu. Recunoscând faptul că în România există “o problemă cu deşeurile”, participanţii la reuniune au remarcat faptul că Directiva europeană 9/2008 trebuie implementată în ţara noastră până în 2010.


“Discutăm de o nouă directivă europeană care vine cu o nouă viziune, care vine cu obligaţia de a colecta selectiv deşeurile până în 2015, care vine cu obligaţii clare legate de categoriile de deşeuri, cu câteva concepte noi”, a arătat Sulfina Barbu. Ea a spus că parlamentarii din cele două comisii de mediu doresc o “prioritizare clară” a ceea ce au de făcut, astfel încât parteneriatul Parlament-Guvern-ONG să ducă la adoptarea unor legi care să nu mai fie criticate ulterior tocmai de cei care trebuie să le implementeze.


În cadrul reuniunii de joi, la care au fost prezente peste 50 de persoane, a fost prezentat de către Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă un studiu privind deşeurile abandonate în mediul urban şi rural. Potrivit studiului, o mare parte din deşeuri provin din mediul rural pentru că acolo nu există servicii de salubritate. De asemenea, deşeurile predominante ca număr şi greutate sunt cele din construcţii. Urmează deşeurile vegetale şi, la mare distanţă, cele de ambalaje şi de obiecte casnice, relevă studiul.

“Trebuie să privim cu foarte mare atenţie Directiva 9 şi să insistăm pe implementarea colectării selective la nivel naţional”, a precizat reprezentantul centrului Ionuţ Georgescu. El a susţinut că este importantă responsabilizarea cu precădere a Poliţiei locale care are printre misiunile sale şi urmărirea modului în care cetăţenii depozitează deşeurile.

“Legea trebuie respectată de către toţi actorii. Autoritatea politică are la dispoziţie Poliţia locală, care are responsabilitatea de a da amenzi pentru respectarea legii privind deşeurile. Garda de Mediu nu poate să stea la fiecare colţ de stradă. În toată Europa, Poliţia locală este responsabilă pentru toate aceste activităţi şi trebuie să se implice”, a adăugat Georgescu. AGERPRES