Zece proiecte de infrastructură mare, printre care drumul expres Siret – Suceava, a doua rută ocolitoare a municipiului reşedinţă de judeţ, şosele ocolitoare pentru Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, precum şi Spitalul de copii Suceava, ar putea primi finanţare de Banca Mondială.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat joi că a propus zece proiecte, în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, pentru finanţare prin Banca Mondială, printre care şi cele menţionate.

Flutur a spus că în acest fel continuă demersurile CJ Suceava privind dezvoltarea zonei. „După recentele discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene, cu doamna comisar Corina Creţu, privind dezvoltarea infrastructurii în sănătate şi privind dezvoltarea Aeroportului Ştefan cel Mare Suceava, în aceste zile am concretizat şi o serie de demersuri către Banca Mondială”, a precizat Flutur.

Potrivit preşedintelui CJ Suceava, Banca Mondială este dispusă să finanţeze sau să identifice soluţii de finanţare pentru proiecte de infrastructură mare, în valoare de minimum 6,2 milioane euro fiecare, iar în acest sens s-au purtat discuţii cu experţi pe o serie de liste preliminare.

Flutur a spus că, la final, autorităţile judeţene sucevene au făcut o propunere pentru zece proiecte mari de infrastructură, de ”o importanţă critică” pentru dezvoltarea judeţului Suceava şi a zonei de Nord a Moldovei şi a ţării.

Pentru o bună conectare la Aeroportul „Ştefan cel Mare” şi pentru fluidizarea traficului în municipiul Suceava şi în zonă se are în vedere realizarea variantei ocolitoare 2 a municipiul Suceava. „Pentru infrastructura rutieră mai avem propuse construirea a două tronsoane de drum expres Siret – Suceava şi Suceava – Roman, precum şi realizarea unui drum TransRegio Rodna, pe traseul cunoscut ca Autostrada Nordului, prin care judeţul Suceava şi nordul Moldovei să ajungă, prin graniţa cu Ungaria, spre vestul Europei, pe drumul cel mai scurt, cel mai rapid”, a explicat Flutur.

Totodată, el a spus că de mare importanţă este infrastructura feroviară, care are nevoie urgent de dezvoltare şi modernizare, iar aici se are în vedere modernizarea şi extinderea tronsonului de cale ferată Dărmăneşti – Vicşani, modernizarea tronsonului Suceava – Paşcani, precum şi realizarea intermodalului de mărfuri de la Dărmăneşti, care va potenţa şi mai mult dezvoltarea Aeroportului şi a viitorului parc industrial din zonă.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că, pentru a veni în sprijinul localităţilor atestate ca staţiuni turistice de interes naţional, pentru modernizarea infrastructurii în vederea dezvoltării turismului, se are în vedere construirea variantelor ocolitoare în localităţile Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului.

În domeniul sănătăţii, printre cele zece proiecte a fost inclusă realizarea unui Spital de copii la Suceava, unde, ca titlu de noutate, s-a prevăzut şi o maternitate nouă.

Flutur a spus că intenţionează să solicite şi decontarea lucrărilor de modernizare de la Aeroport, inclusiv la cel de al doilea terminal. „O atenţie deosebită o acordăm în continuare dezvoltării Aeroportului Suceava. Cum am dat deja startul la lucrări de modernizare şi extindere, aici avem în vedere decontarea cheltuielilor pe care le facem cu aceste investiţii”, a spus Flutur.

Potrivit lui Flutur, cele zece proiecte se pot înscrie în cadrul unor strategii şi documente programatice deja existente, cunoscute la nivelul forurilor europene, precum MasterPlanul General de Transport, Strategiile Integrate de Dezvoltare Urbană, Planurile de Mobilitate Urbană sau Planurile de Amenajare a Teritoriului Judeţean. AGERPRES