lungu_ion_mare.jpgPrimarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat presei, miercuri, că Suceava este primul oraş din ţară care depune un proiect suplimentar prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), din economii la celelalte proiecte.

Lungu a spus că un astfel de proiect a fost depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est, prin care se vor moderniza zece străzi importante din municipiu, trei poduri, printre care podul de pe E 85, de peste râul Suceava din cartierul Iţcani, dar şi pasajul peste calea ferată din acelaşi cartier, acesta urmând să fie finanţat din economiile realizate la celelalte programe derulate.

Valoarea proiectului este estimată la 7,8 milioane de euro, iar durata de execuţie va fi de 24 de luni de la data încheierii contractului. Democrat liberalul Lungu a spus că indiferent de la ce partid este primarul, acesta poate atrage fonduri dacă are proiecte.

Municipiul Suceava a derulat prin PIDU cinci proiecte finanţate prin POR pe Axa 1.1, în valoare totală de 22 de milioane de euro, unul dintre acestea, aflat în execuţie, prevede reabilitarea a 14 străzi, inclusiv a bulevardului principal ce traversează oraşul.
Un alt proiect, finalizat, va fi inaugurat la 1 decembrie, şi a avut în vedere modernizarea zonei centrale, în valoare de nouă milioane de euro, incluzând construcţia a două parcaje subterane cu 108 şi 55 de locuri, amenajarea unei piaţete ce va primi numele de ‘Piaţa Ştefan cel Mare’, dar şi reabilitarea pavajului pietonal cu dale din granit. Alt proiect finalizat, ce urmează să fie inaugurat la 1 ianuarie 2013, este de construcţie a Centrului Tradiţiilor Bucovinene, ce va avea prevăzute spaţii expoziţionale şi spaţii pentru producţia de artizanat.

Două proiecte de reabilitare a iluminatului public în municipiu, la intrarea dinspre Fălticeni spre ieşirea spre Botoşani, şi un proiect de creştere a siguranţei şi prevenirea criminalităţii, ce prevede supravegherea spaţiului public din municipiu cu 72 de camere de luat vederi fixe şi 36 de camere mobile, au fost finalizate şi sunt funcţionale. AGERPRES