Subvenţionarea zborurilor internaţionale din bugetul municipalităţii, aprobată de Consiliul Local Oradea

Consilierii locali din Oradea au aprobat pe 30 septembrie, în ultima şedinţă, extraordinară, din actualul mandat, contractul de finanţare între Municipiul Oradea şi operatorul aerian Ryanair, în valoare de 800.000 de euro, din bugetul local, pentru susţinerea zborurilor internaţionale.

Azi, consilierii au aprobat contractul în integralitate care prevede plata unei sume în acest an şi rectificările de buget care asigură banii de subvenţie. Legea îţi permite să acorzi maxim 800.000 de euro pentru o companie, dar nu mai mult de un milion de euro pentru aceste subvenţii. Noi am avut două companii aeriene care au ofertat, cea mai bună fiind a companiei Ryanair. În urma licitaţiei, care a avut loc prin Aeroportul din Oradea, s-a dat o hotărâre de consiliu, jumătate din bani trebuie asiguraţi până la finalul acestui an şi jumătate, anul viitor“, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Edilul a menţionat că această subvenţionare este posibilă datorită legislaţiei care a apărut în urma pandemiei de coronavirus. Pe fondul pierderilor masive ale companiilor aeriene, Comisia Europeană a dat derogări pentru ţările membre, pentru unităţile administrativ-teritoriale să acorde subvenţii pentru sprijinirea companiilor aeriene în vederea asigurării zborurilor sau reluării zborurilor.

Noi am profitat de această facilitate şi suntem prima unitate administrativ-teritorială care am obţinut avizul UE. Sunt şi alte autorităţi care au demarat procedura, dar nu au finalizat încă avizul şi procesul de licitaţie“, a precizat Bolojan.

Ryanair a anunţat că, începând cu luna decembrie 2020, va opera patru zboruri internaţionale de la Oradea, cu două frecvenţe pe săptămână pentru fiecare destinaţie: Londra (Stansted), Milano (Bergamo), Bologna şi Dusseldorf (Weeze). AGERPRES