Subprefectii din Dolj si Ialomita vor contesta decizia de eliberare din functii

Subprefectii din Dolj si Ialomita, eliberati din functie pe 13 septembrie prin hotarare de guvern, vor contesta decizia la Curtea de Apel Bucuresti.
Presedintele Asociatiei academice de administratie publica “Europa”, Bogdan Draghici, a anuntat ca, impreuna cu Asociatia Functionarilor Publici din Romania (AFPR), va acorda celor doi subprefecti consilierea necesara pentru ca acestia sa-si poata apara drepturile. Draghici a sustinut ca subprefectii Ionel Ciobotea (Dolj) si Silviu Marin (Ialomita) au suferit un abuz, motivand ca rapoartele comisiei de evaluare a performantelor profesionale individuale ale inaltilor functionari publici, pe baza carora s-a luat decizia eliberarii din functii, sunt “fabricate”. In plus, Draghici sustine ca cei doi subprefecti au fost supusi, inca din 2005, unor presiuni uriase cu scopul obtinerii demisiilor sau demiterilor acestora.
Marin a afirmat ca demisia i-a fost ceruta chiar de prefectul Cazacu. Decizia de eliberare din functii a fost luata la propunerea ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga, pe 13 septembrie. Potrivit documentului pe care s-a bazat propunerea, activitatea profesionala a celor doi pentru perioada 1 decembrie 2004-1 decembrie 2005 a fost apreciata cu calificativul “nesatisfacator” de catre prefecti, in baza rapoartelor de activitate depuse de acestia. Celor doi li se acorda un preaviz de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii, conform legii. Decizia de eliberare din functie poate fi contestata la instanta de contencios administrativ competenta. In perioada 1 decembrie 2004-1 decembrie 2005, Ionel Ciobotea a fost secretar general al Prefecturii Dolj iar Marin Silviu – secretar general al Prefecturii Ialomita. Potrivit legii privind prefectul si institutia prefectului, adoptata in 2004, functia publica de secretar general al prefecturii a fost transformata in functia publica de subprefect, incepand cu 1 ianuarie 2006.