„Presedintele Traian Basescu este foarte apreciat si respectat in Congresul Statelor Unite ale Americii pentru modul in care a rezolvat criza jurnalistilor rapiti in Irak, dar si pentru pozitia sa in ce priveste reforma justitiei si combaterea coruptiei din Romania”, a declarat congresmanul Cristopher Smith, la finalul vizitei sale in Romania.
„Nu am informatii asupra modului in care s-a obtinut eliberarea lor, dar este un motiv de bucurie faptul ca sunt in siguranta dupa o perioada ingrozitoare de captivitate, in conditiile in care cei mai multi ostateci au, de obicei, un sfarsit tragic”, a declarat Cristopher Smith, care este si vicepresedinte al Comisiei SUA pentru Securitate si Cooperare in Europa (Comisia Helsinki) si un lider in lupta pentru respectarea drepturilor omului, combaterii intolerantei si anti-semitismului.

Oficialul american a spus ca „in SUA exista unele ingrijorari in ce priveste cazul Patriciu, iar justitia romana trebuie sa fie foarte atenta pentru ca nici un drept sa nu fie violat”, dar si-a exprimat increderea ca presedintele Traian Basescu, impreuna cu ministrul Monica Macovei, vor reusi in eforturile de reformare a justitiei.

Totodata, Cristopher Smith a apreciat ca „Romania a facut, in ultimii doi-trei ani, eforturi si progrese considerabile” in ce priveste combaterea traficului de fiinte umane. Oficialul american s-a referit la dublarea numarului de infractori arestati pentru trafic de fiinte umane, in ultimul an, si la cele cinci adaposturi construite de statul roman pentru femeile salvate din mainile retelelor de traficanti si a felicitat Biserica Ortodoxa Romana pentru implicarea in educarea tinerelor femei cu privire la riscurile plecarii la munca in strainatate. De asemenea, Cristopher Smith a apreciat si eforturile autoritatilor romane in ce priveste programele de incluziune sociala a rromilor si progresele realizate in ce priveste recuperarea memoriei Holocaustului.

Referindu-se la asigurarea libertatii religioase in Romania, Cristopher Smith si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca unele comunitati evanghelice din Romania nu reusesc sa primeasca statutul oficial de cult si a apreciat ca „retrocedarea proprietatilor bisericesti este o problema importanta”, iar noua lege a cultelor trebuie sa gaseasca o solutie pentru aceste probleme.