Studiul de fezabilitate pentru modernizarea falezei municipiului Tulcea se va finaliza în acest trimestru

Studiul de fezabilitate necesar realizării proiectului de modernizare a falezei municipiului Tulcea se va finaliza în acest trimestru, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

“În momentul de faţă se lucrează la studiul de fezabilitate al proiectului. Sperăm ca până la finele lunii septembrie să finalizăm acest studiu şi să depunem cererea de finanţare. Vrem să fim primii care vor accesa fonduri europene în zona aceasta, a portului extins care înseamnă port industrial, port comercial şi faleză”, a afirmat Teodorescu.

Referindu-se la decizia Primăriei Tulcea de a muta manifestările dedicate zilelor municipiului din zona falezei, acolo unde tradiţional aveau loc toate evenimentele importante, în zona lacului Ciuperca, preşedintele CJ a dat asigurări că sărbătoarea se poate desfăşura în aceleaşi condiţii ca şi până acum.

“Cred că este o greşeală (decizia autorităţii locale – n.r.). Serbările Tulcei se pot desfăşura în aceleaşi condiţii ca şi până acum, iar Primăria municipiului nu trebuie să plătească”, a menţionat preşedintele CJ.

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, şi-a explicat decizia prin dorinţa de a evita birocraţia necesară păstrării falezei ca principal loc de desfăşurare a sărbătorii, în condiţiile în care zona nu mai aparţine autorităţii locale.

“CJ ar fi urmat să adopte o hotărâre pentru ca sărbătoarea să aibă loc pe faleză, iar Consiliul local ar fi adoptat o altă hotărâre cu acelaşi scop, apoi urma să sub-închiriem. Ar fi fost o întreagă nebunie birocratică. De aproape trei ani însă ne gândim să mutăm sărbătoarea într-un alt spaţiu, iar lacul Ciuperca ar putea fi locul cel mai potrivit”, a afirmat primarul Constantin Hogea.

CJ a preluat de la Consiliul local al municipiului Tulcea o suprafaţă de circa 16.500 de metri pătraţi care aducea autorităţii locale circa 100.000 de lei anual, transferul dreptului de proprietate fiind necesar pentru reabilitarea falezei oraşului.

În vara anului trecut, în urma adoptării Legii nr. 176/2017, CJ a preluat în proprietate o parte din infrastructura deţinută de Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi pe faleza oraşului Tulcea, însă, potrivit conducerii Consiliului, mai sunt zone care trebuie să fie preluate în proprietate şi pentru care CJ ar urma să plătească.

După preluarea integrală a falezei municipiului Tulcea, CJ doreşte să o reamenajeze printr-un proiect cu un buget total estimat de 40 de milioane de euro, finanţat din fonduri comunitare.

Pentru derularea proiectului de modernizare a Portului din municipiu, CJ a prevăzut iniţial în bugetul propriu din acest an suma de 1,2 milioane de lei destinată scrierii cererii de finanţare şi întocmirii documentaţiilor necesare atragerii fondurilor comunitare. AGERPRES