Consiliul Judetean Hunedoara are in lucru un studiu de oportunitate pentru extinderea retelei de alimentare cu energie termica produsa de Termocentrala Mintia in orasele Deva, Hunedoara si Simeria, in contextul cresterii pretului la gaze naturale, din ultima perioada.

Documentatia este elaborata tinandu-se cont si de faptul ca in Hunedoara si Simeria nu exista un sistem centralizat de termoficare, locuitorii celor doua orase folosindu-se de centrale individuale pe gaz metan la incalzirea locuintelor.

„Avem in lucru un studiu referitor la extinderea termoficarii in cele trei orase. Termocentrala Mintia poate asigura agent termic la parametri de calitate pentru toate cele trei localitati”, a declarat presedintele CJ Hunedoara, Mircea Molot.

La elaborarea studiului va concura si un sondaj efectuat in randurile cetatenilor pentru determinarea gradului de interes al acestora in ceea ce priveste un sistem alternativ de incalzire. Oamenilor li se vor explica modul de proiectare al retelelor individuale si costurile termoficarii in comparatie cu cele rezultate din utilizarea exclusiva a gazului metan. Studiul va fi gata in luna decembrie, urmand ca in functie de concluziile acestuia sa fie demarate proiectele necesare extinderii retelelor de termoficare de la Termocentrala Mintia catre Hunedoara si Simeria.

In prezent, populatia din Deva plateste energia termica livrata de Termocentrala Mintia cu un tarif de 131 de lei pe gigacalorie, dar numai o jumatate din cele 24.000 de locuinte ale orasului sunt racordate la reteaua centralizata. Conducerea operatorului de distributie a agentului termic aprecia ca in aceasta iarna costurile de incalzire vor fi mai mici cu cel putin 10 la suta pentru apartamentele racordate la sistemul centralizat, comparativ cu locuintele care folosesc centrale individuale pe gaz metan.