Străzile din municipiul Tulcea vor fi reabilitate de spanioli

Firma Ocide Construccion din Spania va începe luna viitoare lucrările de reabilitare, extindere şi, după caz, de înfiinţare a reţelelor de distribuţie apă potabilă şi canalizare de pe 80 de străzi din oraşul Tulcea.

Directorul societăţii Aquaserv SA, Sorin Zaharcu, a afirmat că la finele săptămânii trecute Primăria municipiului şi reprezentanţii firmei spaniole au semnat contractul de lucrări din cadrul proiectului “Reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Tulcea”, finanţat de Uniunea Europeană.

“Contractul acesta este cu atât mai important cu cât pe unele dintre cele 80 de străzi se va realiza sistemul de canalizare. În plus, lucrările vor veni în completarea celor de pe strada Orizontului, care vizează îmbunătăţirea infrastructurii din zona industrială a oraşului” – a declarat luni pentru AGERPRES directorul Sorin Zaharcu.

El a mai spus că valoarea totală a contractului semnat cu firma Ocide Construccion din Spania este de 35 milioane lei. “Este unul dintre cele mai mari contracte semnate în cadrul proiectului ce vizează reabilitarea reţelelor de apă şi apă uzată. Lucrările vor începe după ce firma spaniolă va prezenta scrisorile de garanţie, cred eu că peste aproape trei săptămâni” – a menţionat directorul societăţii Aquaserv SA.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă mai sunt de semnat trei dintre cele 12 contracte din proiectul “Reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Tulcea”. În următoarele 18 luni, firma spaniolă va reabilita, extinde şi, după caz, va înfiinţa circa 24 kilometri de reţele de distribuţie apă potabilă, circa 23 de kilometri de reţele de canalizare, peste 2.700 de branşamente, peste 600 de racorduri şi, în final, patru staţii de pompare a apelor uzate.

În mai 2008, Uniunea Europeană a aprobat acordarea a circa 114 milioane de euro pentru realizarea proiectului iniţiat de Aquaserv în vederea reabilitării, extinderii şi înfiinţării reţelelor de apă uzată din Tulcea, Isaccea, Sulina şi Măcin, acesta fiind, potrivit autorităţilor locale, cel mai mare proiect de mediu finanţat în România de UE. În cel mai estic oraş al României, Sulina, se vor executa lucrări de 11 milioane de euro, la Măcin, lucrări în valoare de 9,5 milioane de euro, iar la Isaccea, de 7,5 milioane de euro, numărul persoanelor care vor beneficia de acest proiect fiind de 106.000.

Compania cu capital de stat Aquaserv s-a înfiinţat în iulie 2004, în calitate de operator al serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare a municipiului Tulcea, trei ani mai târziu societatea transformându-se în operator regional, acţionarului iniţial al societăţii, Consiliul Local al Municipiului Tulcea, alăturându-i-se Consiliul Judeţean Tulcea, precum şi consiliile locale din Sulina, Măcin şi Isaccea. AGERPRES