borboly csaba.jpgO strategie de protecţie a monumentelor istorice din judeţul Harghita a fost prezentată marţi de preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, fiind primul document de acest fel din ţară, elaborat la nivelul unui judeţ. Preşedintele CJ Harghita a declarat într-o conferinţă de presă că aceste monumente sunt foarte importante, întrucât pot fi generatoare de venit pentru judeţul Harghita, care ar putea să-şi diversifice oferta turistică. De asemenea, Borboly Csaba a susţinut că tinerii vor putea fi mândri de locurilor lor natale, de monumentele din preajma localităţilor lor şi acesta va fi un motiv să se reîntoarcă acasă.

„Vrem ca tineretul care creşte aici să aibă rădăcini, să fie mândru de locurile în care a crescut, să fie mândru de acele monumente care sunt în preajma casei sau a localităţii lor şi atunci cred că am făcut un pas, pentru că chiar dacă unii pleacă vor vrea să vină înapoi şi să simtă dorul meleagurilor natale”, a spus Borboly Csaba. El a amintit mai multe proiecte finanţate în ultimii ani de Consiliul Judeţean, pentru protecţia monumentelor istorice, pentru protejarea imaginii satului sau pentru efectuarea de săpături arheologice.

Borboly a punctat că strategia prezentată marţi s-a realizat în aproximativ trei ani şi ea va constitui un sprijin în depunerea de proiecte în vederea obţinerii de finanţare europeană pentru protecţia monumentelor istorice.

Arhitectul Tovissi Zsolt, cel care a realizat strategia de protecţie a monumentelor istorice, a precizat că este vorba de o lucrare bilingvă, în care sunt incluse peste 700 de monumente istorice şi de arhitectură, aflate pe lista monumentelor istorice. Dintre acestea, 80 la sută sunt de importanţă locală iar 20 la sută de interes naţional, majoritatea fiind din secolul XIX şi se află în proprietatea bisericilor.
Arhitectul a recunoscut că cea mai mare valoare patrimonială o au, în Harghita, imaginile satelor tradiţionale, care s-au conservat chiar din cauza lipsei de bani. „Pot să vă spun că judeţul Harghita nu dispune de monumente foarte celebre, cum ar fi palate sau cetăţi, mai mult, cea mai mare valoare patrimonială o reprezintă imaginile satelor tradiţionale care s-au conservat din cauza lipsei de bani. E cinic, dar asta e uneori un avantaj”, a spus arhitectul.
El a mai adăugat că strategia este concepută pentru o perioadă de zece ani, conţine obiective strategice, se ocupă şi de posibilitatea de valorificare a monumentelor, are un set de programe elaborate şi există şi o estimare a bugetului necesar pentru fiecare program.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a precizat că strategia a fost aprobată de consilierii judeţeni şi urmează să fie organizate întâlniri cu primarii pentru ca aceştia să conştientizeze importanţa protecţiei monumentelor istorice. AGERPRES