Strategie de dezvoltare pentru crearea Zonei Metropolitane Slatina

Primaria Slatina si un consortiu de firme de consultanta au lansat un studiu de dezvoltare durabila a municipiului, ce are in vedere inclusiv crearea unei zone metropolitane a orasului.
Primarul municipiului Slatina, Darius Valcov, a argumentat necesitatea intocmirii acestui
studiu de dezvoltare durabila prin faptul ca, pana in prezent, dezvoltarea in Slatina s-a facut fara un plan. Din acest motiv, desi, din punct de vedere economic si industrial, localitatea este in plina ascensiune, sunt probleme in privinta spatiilor pentru locuit si a terenurilor pentru constructia de locuinte, in ce priveste zonele de agrement.

Valcov a accentuat necesitatea identificarii unei viitoare zone metropolitane a Slatinei, zona cu caracter industrial sau rezidential, pentru “crearea unui nucleu dur ca vector de dezvoltare in regiune”.

In privinta crearii unei zone metropolitane, primarul a precizat ca administratia din Slatina va incepe discutiile cu administratiile din localitatile invecinate abia dupa alegerile locale. “Ar fi dificil si, probabil, inutil sa incepem acum discutiile cu alesii locali din comunele din jurul Slatinei pentru a crea o zona metropolitana, avand in vedere ca, in urma alegerilor locale, este posibil sa fie alesi alti primari, alte consilii locale si atunci Slatina sa inceapa noi demersuri, de la zero, pentru crearea zonei metropolitane. Asadar, discutii pentru o asemenea zona vor incepe in luna august sau chiar septembrie”, a spus Valcov.

Studiul de dezvoltare durabila lansat la Slatina are o valoare de 58.000 de euro si este finantat exclusiv din bugetul local. Scopul studiului este stabilirea unor directii prioritare de dezvoltare a municipiului, la nivel socio-economic si comunitar. Proiectul va fi incheiat in luna iulie si va fixa directiile de dezvoltare ale orasului pentru perioada 2008-2013.