Strategia “Zero deşeuri” în pregătire pentru implementare la Oradea, în parteneriat cu organizaţia Zero Waste Europe

Oradea vrea să implementeze strategia “Zero deşeuri” a organizaţiei internaţionale Zero Waste Europe, scop în care primăria a semnat recent un acord de parteneriat cu aceasta pentru consultanţă în elaborarea şi implementarea strategiei, cât şi monitorizare pe termen mediu şi lung, a anunţat viceprimarul Florin Birta.

“Strategia zero deşeuri a fost recunoscută in 2014 ca fiind model de ecoinovare de către Comisia Europeană. Aceasta reprezintă, în fapt, un set de soluţii, bune practici dovedite ca fiind funcţionale în alte peste 350 de oraşe europene, în tranziţia spre economia circulară. Sunt oraşe care au depăşit în termen de 2-4 ani ţinta de 80% reciclare“, a declarat, în conferinţă de presă, viceprimarul Florin Birta.

În prezent, a precizat Birta, primăria lucrează la o strategie pe termen scurt şi mediu pentru implementarea soluţiilor promovate, primele rezultate urmând să fie vizibile peste circa un an sau doi.

După semnarea acordului, în aprilie, s-a înfiinţat un grup de lucru format din reprezentanţi ai Primăriei, firma care gestionează deponeul ecologic – Ecobihor, operatorul de salubritate – RER Oradea, Poliţia Locală, ADI Ecoland Bihor, experţi şi alte companii locale. Grupul de lucru a avut deja o serie de întâlniri, dintre care cea mai recentă a avut loc miercuri, 17 mai, în format extins, în vederea analizei unor modele de bune practici în colectarea biodeşeurilor şi a sistemului “plăteşti pentru cât arunci”.

Grupul a mai realizat o vizită de lucru, organizată de către Zero Waste Europe, în oraşul italian Parma, în vederea analizei pe teren a sistemului de gestionare a deşeurilor şi a modului de implementare a strategiei “Zero deşeuri”.

Grupul de lucru va beneficia de expertiză internaţională gratuită, abordarea fiind una progresivă, începându-se cu zone pilot.

“Scopul pentru Oradea este, în primul rând, să ne încadrăm în acea ţintă de minus 15% de la an la an de reducere a depozitării în deponeu, pentru a nu mai fi penalizaţi de către Fondul de Mediu, iar dacă putem ajunge la o cotă de 60, 70 sau 80 la sută de reciclare, selectare, ar fi foarte bine. Este important că am pornit, că avem sprijinul unui ONG de nivel internaţional, care a implementat astfel de proiecte, ca cel pe care vrem să-l aplicăm şi noi”, a spus Birta.

În această strategie, a menţionat viceprimarul, un obiectiv important îl va constitui inaugurarea, în septembrie, a Centrului municipal de colectare a deşeurilor de tot felul, cu depunere gratuită din partea populaţiei, primul asemenea proiect din ţară. Acest centru de colectare va fi extins prin includerea unui atelier de reparaţii pentru mobilier, textile, electronice, care pot fi recondiţionate şi reintroduse în sistemul economic, dar şi recuperarea şi refolosirea de materiale de construcţii, astfel încât deşeurile să fie transformate în resurse, multe accesibile la preţuri simbolice.

Reţeaua internaţională “Oraşe Zero Deşeuri” are rolul de a susţine tranziţia oraşelor către economia circulară prin implementarea metodologiei “Zero deşeuri”. Aceasta asigură expertiza gratuită pentru primăriile care se angajează să implementeze metodologia. În cadrul acestei reţele, municipiul Oradea va avea posibilitatea înfrăţirii cu alte oraşe “Zero deşeuri”, precum San Francisco, Capannori, Lublijana, sau Hernani, oraş care a reuşit să atingă aproape 90% redirecţionare de la rampă, în 2014, fără depozitare în gropi de gunoi şi fără valorificare energetică în instalaţii de tratare termică. AGERPRES