Strategia “Digital Mureş”, unică în România, va fi lansată în luna decembrie

florea_dorin_2008.jpgPrimarul din Târgu Mureş, , a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pe 9 decembrie va lansa oficial strategia “Digital Mureş”, unică în România, care cuprinde două componente: una de infrastructură modernă de servicii public-private, iar alta de construcţie şi dezvoltare a unui parc tehnologic specializat pe informatică medicală.

Potrivit primarului, în urma acestui proiect unic în ţară, infrastructura de servicii public-private din Târgu Mureş va genera economii şi va spori confortul cetăţeanului şi al mediului privat, iar acel “Oraş Ştiinţific pentru Informatica Medicală” va contribui la dezvoltarea industriei, a cercetării la nivel global şi va genera mii de locuri de muncă în Târgu Mureş.

Dorin Florea a arătat că discuţiile şi consultările oficiale pentru strategia ‘Digital Mureş’ vor începe pe 9 decembrie, ocazie cu care la Târgu Mureş se vor afla oficiali ai companiilor IBM, Hewlett-Packard (HP) şi Oracle, reprezentanţi ai băncilor şi ai lumii medicale. Edilul a susţinut că a prezentat acest proiect şi în cadrul unui forum organizat în SUA, la Washington D.C., în scopul demarării discuţiilor şi consultărilor privind lansarea strategiei sectoriale ‘Digital Mureş’. În plus, Florea a precizat că a dorit şi identificarea partenerilor cu experienţă pe domeniile de interes, a surselor de finanţare a proiectelor şi a potenţialilor investitori pentru viitorul parc tehnologic ‘Oraş Ştiinţific pentru Informatica Medicală’ .


‘Este o revoluţie în ceea ce înseamnă administraţia. Este un program care schimbă modul de administrare de acum încolo (…) Totul trece prin administraţia publică, de la certificatul de naştere, până la cel de deces’, a subliniat Florea. Acesta a accentuat că Târgu Mureş şi-a asumat rolul de oraş pilot în acest proiect şi că prin acesta târgumureşenii vor putea să urmărească on-line care sunt taxele pe care trebuie să le plătească, să efectueze plăţi, să vadă câte persoane locuiesc la o adresă, care este infrastructura fiecărei zone şi chiar să îşi supravegheze copiii la şcoală sau grădiniţă, din faţa calculatorului.


Dorin Florea a preciza că din primul trimestru al anului viitor va fi introdus sistemul de urmărire şi plată a taxelor, precum şi partea de urbanism şi cadastru. Acesta a precizat că, începând cu data de 9 decembrie, cetăţenii, mediul privat, mediul academic şi societatea civilă vor fi invitaţi şi vor putea intra în contact cu Primăria Târgu Mureş pentru a contribui direct la finalizarea şi implementarea strategiei. Dorin Florea a precizat că a prezentat acest concept la Washington, la evenimentul ‘Global Forum/Shaping the Future’ şi că prin intermediul proiectului cetăţeanul se poate plimba virtual prin oraş, cu tehnologia 2D. Pentru oraşul ştiinţific pentru informatica medicală, Dorin Florea a spus că a identificat locaţia: terenul pe care funcţionează în prezent Aeroclubul Târgu Mureş.AGERPRES