Strategia de e-gov va fi lansata pana la sfarsitul anului

nagy.jpg“Strategia de e-gov precum si planul de actiuni vor fi gata pana la sfarsitul anului. De aceea este important sa stim cum stam in prezent la capitolul informatizare a administratiei publice dar si care sunt aptitudinile functionarilor publici in acest domeniu. Informatizarea administratiei publice, nu inseamna mai putini functionari, ci oameni mai bine pregatiti, specialisti care sa ofere cetatenilor servicii de calitate”, a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, pe 21 septembrie, la conferinta “Standarde Europene in utilizarea Tehnologiei Informatiei in administratia publica” , organizata de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici, in colaborare cu ECDL Romania.
Ministrul Zsolt Nagy a subliniat faptul ca, desi analiza stadiului actual de informatizare a administratiei publice, precum si a stadiului pregatirii functionarilor publici in acest domeniu, raportate la contextul european, sunt aspecte importante, nu trebuie ca modernizarea administratiei publice sa fie redusa la un simplu proces de informatizare.

Modernizarea administratiei publice implica formarea functionarilor in spiritul eficientei si transparentei, accesul la noile tehnologii impreuna cu toate aspectele pe care acestea le implica, precum si solutii inovative pentru situatii dintre cele mai diverse.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei are in desfasurare mai multe proiecte de e-administratie, precum “Ghiseul virtual de plati”, “Economia Bazata pe Cunoastere” sau instrumentul de creare al site-urilor pentru primariile din mediul rural.
Beneficiile guvernarii electronice au fost explicate de catre Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy functionarilor publici care au participat la conferinta. “A pune la dispozitie serviciile administrative prin mijloace electronice, inseamna a crea beneficii atat pentru utilizatori, cetateni si mediul de afaceri, cat si pentru administratia publica. Guvernarea electronica va contribui la reducerea coruptiei, la cresterea gradului de transparenta si eficientei in institutiile publice si la imbunatatirea productivitatii prin utilizarea tehnologiei informatiei”. (Un material de Oana TEODORESCU)