Realizarea unei strategii, până la sfârşitul anului în curs, pentru vitalizarea vieţii culturale în municipiul Constanţa, este proiectul lansat de administraţia locală, oamenii de cultură fiind invitaţi să participe la elaborarea şi implementarea strategiei, a anunţat municipalitatea. Strategia culturală se va referi la următorii zece ani.

„Primăria municipiului Constanţa are în intenţie realizarea unei Strategii Culturale a municipiului, ‘Strategia culturală a municipiului Constanţa 2021-2031’, care va avea ca obiectiv-cadru vitalizarea vieţii culturale a oraşului prin exploatarea creativă a patrimoniului cultural şi a tuturor resurselor sectoriale locale. Un rol determinant în elaborarea şi implementarea acestei Strategii va reveni comunităţii culturale locale şi instituţiilor publice de cultură din municipiu şi judeţ, pentru derularea unui amplu demers colectiv de potenţare şi valorificare a uriaşelor resurse în plan cultural ale urbei, prin extensie a patrimoniului său cultural material şi imaterial. Vom avea în vedere, totodată, şi colectarea şi exploatarea experienţei sectoriale a altor municipii şi oraşe din România, pentru a beneficia de bunele practici în domeniu identificate la nivel naţional”, a informat Primăria Constanţa.

Conform sursei citate, în perioada ianuarie-februarie 2021 vor fi organizate primele dezbateri tematice, în regim online.

„Prima dezbatere tematică ce va avea loc în cadrul procesului de elaborare a Strategiei se va desfăşura vineri, 15 ianuarie a.c., cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naţionale, în regim online, în intervalul orar 10.00-12.00, cu titlul ‘Strategia culturală a municipiului Constanţa. Kilometrul zero’. Această dezbatere este destinată prioritar reprezentanţilor instituţiilor publice de cultură din municipiu şi judeţ. La eveniment au confirmat deja prezenţa experţi în management cultural care au participat la elaborarea Strategiilor culturale ale altor municipii din România (Timişoara, Cluj-Napoca). (…) O a doua dezbatere tematică va fi organizată în prima jumătate a lunii februarie a.c. şi va fi destinată prioritar operatorilor şi actorilor culturali locali din sectorul independent”, a menţionat administraţia locală.

Municipalitatea estimează că documentul strategic va fi adoptat până la finalul anului 2021. AGERPRES