Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu a anunţat, joi, că licitaţia pentru cele 100 de autobuze electrice a fost anulată, deoarece niciunul dintre ofertanţi nu a putut îndeplini condiţiile finale din caietul de sarcini.

„Referitor la caietul de sarcini pentru cele o sută de autobuze, licitaţia s-a anulat, pentru că niciunul dintre cei care s-au calificat nu au putut să îndeplinească condiţiile finale. Aşteptăm să dea un comunicat primarul general, pentru că achiziţiile sunt la dânsul în subordine şi toată procedura a fost coordonată de dânsul, noi nu am avut o implicaţie. Nici în situaţia de faţă nu avem o implicaţie, dar am încurajat să se refacă cât mai repede caietul de sarcini, în toate limitele legale şi să se dea drumul la licitaţie”, a declarat viceprimarul, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bucureşti.

Potrivit acestuia, unele solicitări din caietul de sarcini nu ar fi fost în concordanţă cu realitatea. În acest context, viceprimarul a pledat pentru transparenţă.

„Înţeleg, din discuţii interne şi externe, că a fost o problemă cu anumite cerinţe din caietul de sarcini; solicitări care nu erau în concordanţă cu realitatea, ca să spun aşa. Am cerut expres ca toate acele prevederi care nu se află în realitate, în teren, să dispară din caietul de sarcini, să fie o licitaţie transparentă pentru toţi operatorii, să avem în sfârşit autobuze moderne. Şi urmează şi troleibuzele. Nu vom permite ca altcineva să îşi bată joc de licitaţiile din Municipiul Bucureşti, mai ales că vin tramvaiele şi autobuze şi troleibuze vom lua inclusiv pe PNRR. Deci, am putea îmbunătăţi parcul cât mai rapid”, a menţionat Bujduveanu.

El a dat asigurări că blocarea conturilor Primăriei nu va afecta achiziţionarea tramvaielor de la Astra Arad.

„Am plătit avansul. Din fericire, blocarea conturilor nu a afectat livrarea tramvaielor, avem chiar poze de la uzină. Arată impecabil tramvaiele, suntem bucuroşi să avem, în sfârşit, în Municipiul Bucureşti tramvaie noi, după mai bine de 40 de ani. Am plătit avansul în toamnă cu banii de la Ministerul Dezvoltării, deci nu vom avea probleme pentru că banii sunt din finanţare externă”, a adăugat Stelian Bujduveanu.

Viceprimarul a precizat că în Capitală trebuie modernizaţi 49 de kilometri de linie tramvai şi s-a declarat optimist că aceste investiţii vor putea fi realizate cu finanţare externă.

În contextul sancţiunii aplicate STB de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Bujduveanu a subliniat că îşi doreşte ca bucureştenii să aibă un transport modern, civilizat şi curat. În opinia sa, serviciul de curăţenie în mijloacele de transport în comun ar putea fi externalizat.

„Nici mie nu îmi face plăcere când mă plimb cu tramvaiul să văd că sunt gunoaie aruncate pe jos. Este şi vina cetăţenilor care nu strâng sau uneori uită, poate, o să mergem pe premisa că s-a uitat acel gunoi acolo, dar este şi obligaţia şoferului şi a celor de la capăt de linie de a strânge şi a face curat în autobuz. Pentru a reglementa această problemă şi a îmbunătăţi acest serviciu, urmează să atribuim un contract, facem un proiect-pilot, prin care externalizăm serviciul de curăţenie şi vom face în paralel o analiză după primele luni să vedem dacă este mai eficient şi mai calitativ pentru bucureşteni, iar atunci vom merge în totalitate cu externalizarea acestui serviciu”, a explicat viceprimarul Bujduveanu. AGERPRES