Staţiunea Straja va avea reţea de apă potabilă în sistem centralizat, printr-un proiect finanţat de CJ Hunedoara

Cabanele şi pensiunile din staţiunea Straja vor beneficia de apă potabilă printr-o reţea de distribuţie centralizată ce va fi construită în zonă de operatorul public regional Apa Serv Valea Jiului, cu o finanţare de peste 5 milioane de lei ce a fost aprobată de consilierii judeţeni din Hunedoara.

Documentaţia adoptată de Consiliul Judeţean Hunedoara prevede construirea unei reţele de aducţiune spre Straja, care va măsura 4,18 kilometri, şi a unei reţele de distribuţie a apei în staţiune, cu o lungime de 1,95 kilometri. De-a lungul reţelei de distribuţie vor fi instalaţi 16 hidranţi ce vor putea fi folosiţi în situaţiile de stingere a incendiilor.

“Proiectul a pornit în vară când, împreună cu preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, cu primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriţă, am văzut la faţa locului ce se întâmplă. Împreună cu operatorul SC Apa Serv Valea Jiului SA am ajuns la concluzia că este cel mai bine ca apa să fie transportată de jos, din Lupeni către Straja. Nu va fi scoasă la licitaţie această lucrare pentru că va fi executată de operatorul de apă”, a declarat administratorul public al judeţului Hunedoara, Costel Avram.

Proiectul prevede pomparea apei potabile printr-o aducţiune cu cinci staţii de pompare intermediare, începând cu staţia de Tratare a apei Braia până la rezervoarele existente de circa 130 mc din zona schitului Straja, unde se va construi un rezervor nou pentru apă potabilă. Tot aici va fi amplasată şi ultima staţie de pompare pentru a transporta apa potabilă şi la rezervoarele existente 2 x 90 mc, ce sunt amplasate la cota 1.470, la extremitatea sudică a complexului de cabane “Straja veche”.

În vederea asigurării necesarului de apă potabilă pentru populaţia din zonă va fi construit un rezervor nou de circa 500 mc, din care se va face distribuţia către consumatori. Rezervorul va fi dotat cu o mini-staţie ce va asigura clorinarea apei în sistem complet automatizat.

În octombrie 2017, în staţiunea Straja a fost pusă în funcţiune şi o reţea de canalizare, pe o lungime de 5,1 kilometri, proiectul realizat de operatorul regional Apa Serv Valea Jiului având o valoare de peste 2,24 milioane lei.

Staţiunea Straja este una dintre cele mai vizitate, din ţară, pe timp de iarnă, în zilele sfârşitului de săptămână numărul turiştilor depăşind constant 3.000 de persoane. AGERPRES