Staţiunea Ghermăneşti, din judeţul Vaslui, va intra în reabilitare

Conducerea Consiliului Judeţean Vaslui a anunţat că anul viitor vor începe lucrările de reabilitare la Staţiunea Ghermăneşti, renumită pentru apa mineralizată cu indicaţii terapeutice pentru afecţiuni ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos şi pentru diverse afecţiuni ginecologice. Cunoscută şi apreciată înainte de anul 1989, staţiunea este acum în paragină.

“La Ghermăneşti am depus un proiect, în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova, în valoare de 3,3 milioane de euro care viza înfiinţarea unei adevărate staţiuni din care nu lipseau spaţiile de cazare, cele de balneoterapie şi spaţiile de relaxare. Din motive politice proiectul a căzut. Aşa că anul viitor ne vom apuca din fondurile noastre să refacem şi acest spital. E păcat de Dumnezeu să avem ape bune în judeţ şi să nu le folosim. Să nu ne mai trimitem bolnavii la Tuşnad sau la Felix în timp ce comorile noastre de sănătate stau în paragină. Toţi cei din conducerea judeţului vor acest lucru şi sperăm să ne ajute Dumnezeu să începem concret anul viitor”, a declarat, luni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vasile Mihalachi.

În perimetrul hidrogeologic de la Ghermăneşti se cunosc cinci fântâni cu apă mineralizată sulfuroasă, clorurată, iodobromurată, sodico-magneziană, care are indicaţii terapeutice pentru afecţiuni ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos şi pentru diverse afecţiuni ginecologice. De-a lungul anilor, mii de persoane au fost tratate în spitalul de la Ghermăneşti, calitatea curativă a apelor fiind recunoscută în întreaga ţară, dar şi în străinătate. În 2003, conducerea de atunci a Direcţiei de Sănătate Publică a considerat că se impune închiderea unităţii, din cauza condiţiilor igienico-sanitare improprii. AGERPRES