Staţiile de epurare din Deva şi Hunedoara vor fi reabilitate cu fonduri europene

Staţiile de epurare ale apelor uzate din municipiile Hunedoara şi Deva vor fi reconstruite la cele mai înalte standarde de mediu în baza unei finanţări nerambursabile în valoare de 26 de milioane de euro obţinute de operatorul regional de apă ApaProd SA Deva, a anunţat miercuri directorul societăţii, Victor Arion.

“Este un proiect care va aduce judeţului Hunedoara cele mai moderne staţii de epurare. Acestea vor avea trepte mecanice şi biologice, dar şi o treaptă terţiară. Apa epurată se va încadra în normele de mediu, iar nămolul rezultat va avea un grad de umiditate de maximum 36%. Nămolul va putea fi utilizat la ardere în cuptoare de cogenerare, ca pământ de flori sau ca îngrăşământ în agricultură’, a declarat directorul companiei judeţene de apă.

Proiectul este inclus în cadrul unui program mai amplu de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare în judeţul Hunedoara. Consiliul Judeţean Hunedoara cofinanţează acest proiect cu un milion de euro, preşedintele instituţiei administrative apreciind că finanţarea obţinută prin Fondul de Coeziune permite derularea unor investiţii necesare comunităţilor locale.

‘Efortul financiar pentru cofinanţarea proiectului este mare pentru că trebuie să contribuim cu un million de euro în condiţiile în care bugetul CJ Hunedoara a fost redus cu 10 milioane de euro, iar primăriile din judeţ au bugetul diminuat la jumătate, comparativ cu anul trecut. Merită însă acest efort pentru că este altceva să iei aproape 100 de milioane de euro gratis şi tu să contribui cu un milion de euro’, a afirmat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ.
Lucrările la staţiile de epurare au început în aprilie şi urmează să fie finalizate la sfârşitul anului 2013. Capacitatea de prelucrare a staţiilor de epurare este de 830 de litri de apă uzată pe secundă, dublu faţă de necesarul de acum. AGERPRES