Staţia de epurare a apelor uzate de la Glina va fi dată în funcţiune până la sfârşitul anului

Staţia de epurare a apelor menajere uzate de la Glina va fi dată în funcţiune la sfârşitului acestui an, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Edilul general a vizitat joi staţia de epurare, prilej cu care a precizat că, la sfârşitul acestui an, după ce se vor realiza şi probele de funcţionare a staţiei, vor fi tratate aproximativ 75 – 80% din apele uzate menajere ale Bucureştiului, la un debit de 10.000 metri cubi/secundă. Primarul general a dorit să vadă toate obiectivele şi instalaţiile construcţiei, următoarea etapă din proiect fiind aceea de control computerizat al staţiei.

Şi problema noroiului provenit din apele uzate a fost unul din subiectele de discuţie cu constructorul grec, în prezent căutându-se modalităţi tehnice cât mai ieftine şi eficiente de procesare a acestuia.

Edilul şef al Capitalei a susţinut că cea de-a doua fază a proiectului va presupune mărirea capacităţii de epurare a apelor în aşa fel încât 3 ani şi patru luni să se lucreze la capacitate maximă.
“În acel moment, staţia va funcţiona la nivel maxim şi va trata apele uzate ale Bucureştiului pentru o perioadă de aproximativ 20 – 25 de ani”, a spus primarul general.

Potrivit acestuia, pentru realizarea celei de-a doua faze este nevoie de aproximativ 400 – 450 de milioane de euro, iar pentru încheierea primei etape a proiectului s-au cheltuit până acum 82 de milioane de euro, sumă care va ajunge până la 100 milioane. Proiectul ISPA “Reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate – Bucureşti etapa 1” este cel mai important program de mediu din ţară şi din sud-estul Europei şi reprezintă prioritatea numărul unu pentru combaterea poluării şi refacerea mediului înconjurător.

Avantajele implementării proiectului sunt reducerea impactului negativ al infiltraţiei de ape uzate în pânza freatică la bazinul hidrografic al Dâmboviţei, reducerea în aval a poluării puternice şi a mirosului neplăcut al apei, realizarea alimentării cu apă şi canalizării în comuna Glina, crearea de noi locuri de muncă pentru locuitorii din zonă şi alinierea standardelor de mediu româneşti la cele europene.

Implementarea proiectului se face prin intermediul Primăriei Capitalei, cu sprijinul a doi consultanţi şi al unei contractări de lucrări. Este vorba despre mai multe consorţii internaţionale, contractorul de lucrări fiind societatea mixtă Aktor SA – Athena.

Proiectul a fost demarat în 1982. Conform contractului de concesiune, semnat în anul 2000, furnizarea de servicii de apă şi ape uzate în Bucureşti se află în responsabilitatea Apa Nova Bucureşti SA, care este responsabilă pentru tratarea şi distribuţia apei potabile şi industriale, precum şi pentru colectarea apelor uzate şi fluviale din oraş. AGERPRES