Fondurile destinate agriculturii si dezvoltarii rurale, rezultate din FEADR, precum si din bugetul national, vor fi de aproximativ 9,3 miliarde euro.
In acest moment, fondurile sunt blocate deoarece Ministerul Agriculturii nu a reusit sa finalizeze „Planul pentru dezvoltare rurala” (PNDR). PNDR reprezinta documentul in baza caruia Romania stabileste politicile si actiunile de dezvoltare pentru perioada 2007-2013 in domeniile agricol, silvic si economie rurala, precum si proiectele de investitii in infrastructura, dezvoltare si renovare a satelor romanesti.

Documentul va fi elaborat pana la finele lunii viitoare, apoi va fi trimis Comisiei Europene. Depunerea proiectelor va putea incepe imediat ce Comunitatea Europeana va remite documentul autoritatilor din Romania. Cel mai probabil termenul de depunere a proiectelor va fi in intervalul mai-iunie, in functie de agenda Comisiei Europene, care in aceasta perioada trebuie sa analizeze PNDR-ul tuturor statelor membre.

Proiectele, care vizeaza achizitia de utilaje agricole, infiintate de ferme de crestere a animalelor, pensiuni agroturistice si procesarea carnii si a laptelui vor fi printre cele mai cautate pentru finantare cu fonduri europene pentru agricultura, prognozeaza reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Piscicultura (APDRP).
Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) ofera sprijin financiar pentru microintreprinderile care vor presta servicii de transport local, constructii sau panificatie. De asemenea, vor fi finantate unitatile de producere a biocombustibilului, prelucrarea industriala a mierii, dar si amenajarea de catre consiliile locale a centrului civic al comunelor.

Reprezentantii APDRP vor opta pentru descentralizarea operatiunilor. Astfel, beneficiarii vor trebui sa depuna documentatia la nivel de judet. Centrele regionale se vor ocupa de partea de semnare a contractelor de finantare si autorizare a platilor.