Stadionul “Lia Manoliu” este finalizat in proportie de 50%

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a verificat, miercuri, stadiul lucrarilor la stadionul national “Lia Manoliu”, prilej cu care a aflat de la firma constructoare ca lucrarile sunt finalizate in proportie de 50%, dupa ce la ultima inspectie numai 35% din lucrari erau gata.

Cu aceasta ocazie, primarul Capitalei a anuntat ca municipalitatea a semnat tot ce era necesar pentru ca stadionul sa detina si un acoperis retractabil, ce va costa in medie 20 milioane de euro.

“Stadionul este finalizat 50%, progrese se vad fata de luna iunie. Inteleg ca, daca iarna va fi linistita, se va putea lucra si lucrarile vor fi gata la termen.Am semnat actul pentru realizarea acoperisului si va costa 20 milioane de euro, dar suntem inca in negocieri pe marginea costului. Banii pe care municipalitatea ii aloca vor ajunge pana la sfarsitul acestui an, urmand apoi sa asteptam suma promisa de Guvern”, a afirmat Oprescu.

Primarul general a afirmat, si de aceasta data, ca nu doreste sa renunte la ideea maririi numarului locurilor de parcare, acestea putand sa ajunga, in opinia sa, la 3.000, in afara celor prevazute in proiect. El a insisitat ca firma constructoare sa ia in calcul si realizarea lor, solicitand idei si pentru gestionarea spatiilor comerciale care vor functiona in cadrul stadionului. Potrivit edilului-sef, intarzierile de executie la stadion au fost scurtate de la 8 la 3 luni.

Lucrarile la stadionul “Lia Manoliu” sunt finantate de Primaria Capitalei in tot acest an, sprijinul financiar al Guvernului fiind asteptat cat mai curand, pentru ca lucrarile sa se incheie la termen. Stadionul “Lia Manoliu”, fost “23 August”, a fost construit in anii 1952-1953, fiind dat in folosinta cu ocazia Jocurilor Sportive din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului, din vara anului 1953. Inlocuirea acestuia cu o Arena Nationala reprezinta o investitie de peste 411 milioane lei, fara TVA, finantarea executiei lucrarilor fiind suportata de Primaria Municipiului Bucuresti si Guvernul Romaniei.

In 2012, stadionul urmeaza sa gazduiasca finala Cupei UEFA la Bucuresti. Stadionul National Arena va avea o clasificare de categoria I si o capacitate de 55.000 de locuri. Proiectul noii arene are o valoare de 120 milioane de euro (fara TVA) si ar trebui sa fie finalizat in luna mai 2010. Noua structura a stadionului, dupa incheierea procesului de modernizare inceput in decembrie 2007, va include doua subsoluri – din care unul pentru vestiare, iar celalalt pentru presa -, loja pentru VIP-uri la etajul I, gradene pentru presa si spatii comerciale la etajul II, precum si gradene – balcon pentru cabinele crainicilor de la radio si televiziuni sau regii tehnice la etajul III. AGERPRES