Un proiect de hotărâre privind acordarea de sprijin financiar unor persoane fizice, promovat de conducerea Consiliului Judeţean Giurgiu, a stârnit, miercuri, controverse în forul judeţean, unii dintre aleşi susţinând eliminarea acordării a orice fel de sprijin pentru persoane fizice.
„În judeţul Giurgiu sunt peste 270 de mii de locuitori şi, dacă acordăm ajutoare financiare unui număr de câteva zeci de persoane iar celorlalţi nu le acordăm, e discriminare. Propun să numai acordăm sprijine financiare persoanelor fizice, ci doar asociaţiilor sau bisericilor”, a declarat, în cadrul şedinţei ordinare a CJ Giurgiu, consilierul judeţean Constantin Buduru (PLR). El a adăugat că unele ajutoare se acordă „fără o analiză atentă” şi că pe mulţi dintre beneficiarii acestora „îi întâlneşte în piaţă, în oraş, într-o stare jovială şi nu par a fi marcaţi de suferinţa vreunei boli”.
„Marea majoritate a celor care solicită sprijine financiare ne consideră Ministerul Muncii sau Ministerul Sănătăţii, noi nu dăm ajutoare sociale, 90 la sută dintre cereri vin din municipiul Giurgiu şi unii fac cereri duble şi la noi şi la Consiliul Municipal Giurgiu. Ar trebui să creăm o procedură pentru verificare acordării acestora sprijine financiare”, a admis preşedintele CJ Giurgiu, Vasile Mustăţea (PNL).
Alţi consilieri judeţeni au considerat că acordarea acestor sume de bani de către CJ Giurgiu nu ar trebui eliminate, deoarece „sunt mulţi oameni bolnavi şi în suferinţă”. „Acum, sunt peste 20 de persoane care au solicitat ajutoare financiare şi, de şapte ani de când sunt eu la Consiliul Judeţean Giurgiu, cred că s-au acordat la aproximativ zece mii de persoane ajutoare sociale. Toţi au probleme foarte grave, hai să nu fim răi şi să nu eliminăm aceste ajutoare, dar, în loc să acordăm 5.500 de lei unei persoane, putem acorda câte 1.500 de lei la trei sau patru persoane”, a declarat, la rândul lui, vicepreşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Gavrilă (PNL).
Consilierii judeţeni au fost de acord să facă un Regulament prin care să se poată acorda aceste ajutoare financiare. „Văd că e o practică să suplimentăm ajutoarele financiare, parcă ar fi o întrecere socialistă pentru că fiecare consilier judeţean vrea să fie remarcat de alegători pentru astfel de propuneri, dar vă propun să lucrăm instituţional şi să venim numai cu propuneri scrise şi bine documentate în cadrul CJ”, a concluzionat preşedintele CJ Giurgiu.
În final, marea majoritate a consilierilor judeţeni prezenţi (din totalul de 31 au participat 26 la şedinţă), 24 din 26 au votat „pentru” proiectul de hotărâre. Prin acesta se va acorda sprijin financiar unor persoane fizice, în cele mai multe cazuri pentru probleme de sănătate şi unor biserici din judeţ, în valoare totală de 111.500 de lei. AGERPRES