Spor salarial si concediu suplimentar la CJ Constanta, din cauza antenelor

Salariatii Consiliului Judetean Constanta vor primi in acest an un spor de 10% din salariul de baza si un concediu suplimentar de odihna de sase zile pentru ca lucreaza in conditii vatamatoare provocate de antenele si releele de pe cladirea CJ.

Radiatii vatamatoare produc si statiile de emisie-receptie tip telefon mobil de pe masinile din dotarea institutiei.

In proiectul de hotarare aprobat de consilieri in unanimitate, pe 23 februarie, intr-o sedinta de CJ, se mentioneaza ca sporul la salariu se acorda “pentru lucrul in conditii vatamatoare determinate de actiunea campurilor electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatoarele de comunicatii”. Potrivit purtatorului de cuvant al CJ Constanta, Cristian Moldovanu, in institutia pe care o reprezinta lucreaza peste 200 de salariati si, “pana in acest an, angajatii nu au primit decat sporul de vechime”.

Respectivul proiect de hotarare are anexat un buletin de masuratori al campului radioelectric intocmit de Societatea Nationala de Radiocomunicatii. Rezultatele masuratorilor arata ca “radiatiile emise de statiile de emisie-receptie tip radiotelefon mobil montate pe autovehiculele din dotare pentru munca operativa cu insotitori si de radiotelefoanele portabile folosite de cadre” depasesc valorile normale. Totodata, nivelul de referinta este depasit si la “expunerea la campurile electromagnetice cu valorile densitatii de putere echivalenta a undei plane”. Conform concluziei Autoritatii Judetene de Sanatate Publice atasate proiectului de hotarare, “salariatii CJ Constanta lucreaza in conditii de expunere la un camp electromagnetic de radiofrecventa care reprezinta un risc pentru sanatatea acestora”.