Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat joi proiectul de hotărâre cu privire la reorganizarea Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală (SOTRM) de la Eforie Sud şi integrarea acestuia în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Potrivit iniţiatorului proiectului, preşedintele CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, după votul pozitiv al consilierilor CJ va cere avizul Ministerului Sănătăţii pentru ca iniţiativa respectivă să fie finalizată, în condiţiile în care administraţia judeţeană urmăreşte aducerea unităţii care se confruntă cu grave probleme la standarde medicale de cel mai înalt nivel.

Nicuşor Constantinescu susţine că devenind secţie exterioară a spitalului judeţean care este o unitate clasificată cu gradul întâi, administrată de CJ, SOTMR Eforie Sud va putea beneficia de mai multe fonduri de la bugetul central, menţionând totodată că salariaţii nu îşi vor pierde locurile de muncă.

Dacă decizia CJ Constanţa va primi avizul Ministerului Sănătăţii, SCJU Constanţa va prelua întreg patrimoniul spitalului de la Eforie Sud, acesta incluzând şi circa 11 hectare de teren. „Începând din anul 2009, SOTRM Eforie Sud a început să se confrunte cu grave probleme financiare, care în mod evident impiedicau efectuarea actului medical în cele mai bune condiţii. În luna august 2010 managementul SOTRM Eforie Sud a fost preluat de Consiliul Judeţean Constanţa fără a se primi din partea Ministerului Sănătaţii fonduri destinate expres respectivei unităţi medicale”, a afirmat Constantinescu .

Conform acestuia, odată cu modificările legislative prevăzute în contractul privind acordarea asistenţei medicale pe anul 2012, dar şi în urma declasificării spitalului la gradul V, finanţarea a scăzut „în mod dramatic”. Astfel, dacă în 2008 SOTRM a avut un buget de aproximativ 8.000.000 de lei , bugetul pe anul 2012 ca ajuns să fie de circa 5.2 milioane de lei.
Şeful Secţiei Ortopedie din cadrul SOTMR Eforie Sud, dr. Mihai Horia Nicolae, a declarat că spitalul are circa 200 de salariaţi şi o capacitate de 120 de paturi, număr cu circa 300 mai mic decât în urmă cu 15 ani, perioadă de când unitatea medicală a început să se confrunte cu lipsuri de la an la an. „Datoriile s-au cumulat de la an la an în sumă destul de importantă. La sfârşitul anului trecut aveam datorie de aproximativ 8 miliarde RON care a fost plătită printr-un fond venit de la Guvern şi s-a ajuns la o situaţie de echilibru. (…) Acum, avem datorii în jur de 3 miliarde. În general este vorba de datorii la utilităţi, la medicamente. (…) Printre prime urgenţe ar fi repararea acoperişului, procurarea de instrumentar pentru operaţii, de medicamente, materiale sanitare absolut necesare unei secţii de chirurgie. Noi, în ultimul timp, am operat în condiţii de front. (…) Colectivul medical este la superlativ şi lucrăm împreună de aproape 30 de ani. Este un spital de o competenţă deosebită, emblematic pentru judeţul Constanţa”, a declarat dr. Nicolae.
La SOTMR Eforie Sud ajung pacienţi din întreaga ţară, gradul de ocupare fiind de circa 70%, cu excepţia verii când gradul de ocupare este de aproximativ 120%. Lidera de sindicat din cadrul SOTMR Eforie Sud, Ştefana Reghintovschi, a menţionat că salariaţii se tem că unii dintre ei îşi vor pierde locurile de muncă în condiţiile în care se va modifica structura spitalului.

„Dacă vom ajunge doar secţie de recuperare, ţinând cont că spitalul judeţean are o secţie modernă de ortopedie în care s-a investit mult, nu se va întâmpla fără restructurare, aşa cum a spus domnul Constantinescu. Noi dorim să păstrăm structura actuală cu secţie de ortopedie, de recuperare, bloc operator, ATI şi cameră de gardă. (…) Probabil personalul va fi disponibilizat dacă nu se va găsi loc pentru redistribuire în spitalul judeţean sau în celelalte unităţi din judeţ”, consideră liderul sindical.

Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud este una dintre cele mai vechi unităţi sanitare din judeţul Constanţa. A ajuns să fie o unitate de renume, fiind singura care mai reuneşte, sub acelaşi acoperiş, chirurgia ortopedică şi recuperarea post-intervenţie. AGERPRES