Spitalele din Oradea si Bucuresti trec la administratiile locale

Spitalele din Oradea si cele din Bucuresti vor fi transferate, de la 1 ianuarie 2009, de la Ministerul Sanatatii Publice in subordinea administratiilor locale, care vor fi implicate nemijlocit in imbunatatirea serviciilor medicale, intr-un proiect-pilot care fi, probabil, aplicat in toata tara.

Guvernul Romaniei a adoptat in sedinta de pe 12 noiembrie, o ordonanta de urgenta prin care statueaza transferul spitalelor in subordinea administratiilor locale, concomitent cu asigurarea resurselor umane, materiale si financiare necesare, operabila de la inceputul anului viitor.

Primaria Oradea, condusa de Ilie Bolojan, a solicitat MSP includerea spitalelor din Oradea in proiectul pilot, alaturi de Capitala, avand in vedere si recentele demersuri ale administratiei locale de a unifica unitatile medicale din oras, intr-un management unic pentru mai buna gestionare a resurselor. Proiectul pilot se va derula timp de un an si este necesar pentru a evalua impactul asupra sistemului sanitar din acest program national. Conducerea municipalitatii oradene considera ca decizia luata la nivel central este un pas normal in procesul de descentralizare, acest pas fiind anticipat de ceva timp de catre autoritatile locale oradene.