Un interviu cu Victor Chirila, primarul comunei iesene Barnova, in exclusivitate pentru www.Administratie.ro.

– Domnule primar, Care au fost principalele obiective pe care vi le-ati propus in anul 2005 si cate dintre ele au fost atinse?

– In anul 2005 administratia noastra si-a propus terminarea lucrarilor de asfaltare a 10 km de drum, conform proiectului depus la SAPARD si castigat in anul 2004-2005. Anul 2005 este un an de mijloc, pentru ca totdeauna anii electorali sunt ani morti pentru administratia publica. Programul SAPARD a fost realizat in proportie de 80%. Practic drumurile sunt terminate si sunt gata si 2 km de asfalt, urmand ca in primavara anului 2006, pana la1 iunie sa finalizam si ceilalti 18 km de asfalt. Consideram o mare realizare pentru locuitorii comunei Barnova obtinerea acestei finantari prin programul SAPARD, in valoare de aproape un milion de euro. Avand in vedere ca in 2006 vom accesa si alte fonduri, speram ca administratia din comuna Barnova sa fie cu fruntea sus in ceea ce priveste realizarile.

– Pe ce directii prioritare se vor concentra investitiile Primariei Barnova in anul 2006?

– In 2006 administratia noastra si-a propus proiecte si programe pentru infrastructura localitatii, pentru ca, dupa cum stie toata lumea, infrastructura localitatilor rurale este la pamant. Suntem acum in faza de intocmire a studiilor de fezabilitate pentru un program de amenajare in comuna Barnova a unei zone turistice si de agrement in jurul primariei. Facem si un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea caminului cultural Barnova si speram sa accesam si fondurile necesare. De asemeni intocmim si un proiect pentru asfaltarea unui drum forestier pe o distanta de 3.5 km prin programul SAPARD. Consiliul local Barnova si-a propus ca strategie pentru acest mandat pietruirea tuturor drumurilor comunale astfel incat toti locuitorii sa nu mai fie nevoiti sa umble prin noroi in localitatea noastra.

– In ce moduri intentionati sa contribuiti la cresterea bugetului local?

– Comuna Barnova nu este nici printre primele, dar nici printre ultimele in ceea ce priveste bugetul local. Avem avantajul ca in aceasta comuna constructiile au luat o amploare deosebita, iar principala sursa de venit este impozitul pe cladiri. Din acest motiv, noi ii incurajam pe toti cei care vin si construiesc in Barnova, intocmind imediat actele necesare. Practic, este o infuzie de cei noi constructii, se construiesc si cartiere noi, iar aceste venituri la bugetul local vor face ca localitatea noastra sa se dezvolte pe viitor mai puternic si avand banii necesari pentru proiectele de mai mica anvenrgura. Pentru proiectele de mare anvergura nu avem fondurile necesare, dar acestea sunt sustinute prin fonduri guvernamentale, fonduri regionale sau fonduri atrase de la Banca Mondiala sau Uniunea Europeana.

– Pe ce directii doriti sa se dezvolte comuna Barnova?

– Dupa cum se stie, comuna Barnova face parte din zona metropolitana, toate localitatile din aceasta zona fiind intr-o asociere. Mai mult, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, toate fondurile vor veni pe proiecte si programe privind asocieri dintre localitati mai mari sau mai mici sau asocierea dintre regiuni. Noi deja avem aceasta asociere iar ca program si ca perspectiva, in aceasta zona metropolitana comunei Barnova i-a fost atribuita latura turistica si de agrement in viitoarea dezvoltare. Noi deja ne-am gandit sa transformam localitatea Barnova intr-o statiune turistica de interes local, pentru ca de interes general e prea mult spus, si am facut si primii pasi, prin intocmirea unor documentatii de trecere a localitatii Barnova intr-o statiune turistica de interes local. De asemeni mai avem in plan si un studiu de fezabilitate privind infiintarea unei partii de schi, dar pentru acest lucru avem nevoie mai intai de foarte multe locuri de cazare in localiate. Turistii care vin la Barnova nu vin pentru a sta o zi. Turismul nu inseamna a face o plimbare de sambata sau duminica si a pleca apoi din acea localitate. Avem locuri frumoase, multa padure si speram ca aceasta latura de turism si agrement alocata localitatii Banova sa ne faca sa ajungem ca un canton elvetian.

– Cum credeti ca va arata comuna Barnova la finalul actualului dumneavoastra mandat de primar, in anul 2008?

– Sper ca in anul 2008 localitatea Barnova sa fie cu mult mai bine administrata, sa arate cu mult mai frumos fata de anul 2004. Dupa 4 ani, eu sper ca aceasta localitate sa fie una dintre cele mai frumoase din jurul Iasului. Sunt primar din 1989 si am apucat toate fazele de dezvoltare ale acestei localiatati, am parcurs faza de dupa revolutie in care comuna Barnova era ultima din judet, cand lumea auzea ca lucrurile merg prost, inclusiv fostul CAP. Acum toata lumea care sta la Barnova se mandreste ca locuieste aici si speram ca in 2008 localitatea Barnova sa fie cu fruntea sus. Oricum noi suntem pregatiti odata cu aderarea la Uniunea Europeana sa fim o localitate de rang european iar administratia noastra sa nu poata fi diferentiata de una din Occident.