Majoritatea primariilor din mediul rural al judetului Brasov au probleme in continuare cu spatiile de depozitare a deseurilor, conform normelor europene.

Directorul coordonator al Agentiei de Mediu Brasov, Adrian Oltean, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca impreuna cu Garda de Mediu au fost controlate, in ultima perioada, 73 de spatii de depozitare, in mare parte din mediul rural.

Dintre acestea, doar 37 au sistat activitatea, iar alte 17 au fost reabilitate si au facut lucrarile necesare reintroducerii lor in circuitul natural. In schimb, 36 de spatii de depozitare, toate din mediul rural, au ramas in operare, printre care se numara cele din localitatile Apata, Augustin, Halchiu, Hoghiz, Mandra, Racos, Dumbravita, Ormenis, Voila, Lisa, Beclean, Cata, Vama Buzaului, Voila, Soars, Sambata de Sus. Trei dintre acestea – Ormenis, Dumbravita si Augustin – au fost amendate de Garda de Mediu cu cate 3.000 de lei fiecare, iar alte sapte au primit avertismente.

Directorul coordonator al Agentiei de Mediu Brasov a sustinut ca, acolo unde primarii s-au ocupat de aceste depozite pentru deseuri, au accesat fonduri si au facut proiecte din timp, problemele s-au rezolvat. Un exemplu in acest sens fiind, potrivit lui Oltean, localitatile Rasnov, Prejmer si Victoria, unde statiile de transfer au fost finalizate sau sunt aproape gata. La faza de proiect au ramas primariile din Predeal si Hoghiz, care din lipsa de fonduri au sistat proiectele.

La nivelul judetului Brasov trebuie sa existe doua depozite ecologice. Unul functioneaza deja in municipiul Sacele, unde sunt patru statii de transfer si ar mai trebui sa existe unul in zona municipiului Fagaras, pentru care se poarta discutii de mai bine de doi ani pentru amplasarea lui, dar fara rezultate concrete deocamdata.

La randul sau, directorul coordonator al Garzii de Mediu Brasov, Ciprian Bancila, a precizat, pentru AGERPRES, ca, in continuare, comisarii vor efectua controale la primariile care nu s-au conformat pana acum, iar amenzile vor creste. Totodata, Bancila i-a atentionat pe cetatii din toate localitatile ca, pe raza judetului, au inceput sa apara persoane care se dau drept comisari ai Garzii de Mediu Brasov si care, in baza unor legitimatii false, efectueaza controale la diverse firme. El a dat exemplul unor persoane care, saptamana trecuta, au controlat trei firme din municipiul Sacele, de la patronii carora au pretins bani si bauturi fine pentru a nu fi amendate.