Sorin Oprescu s-a intalnit cu fostul primar al New York-ului, Rudolph Giuliani

oprescu_giuliani.jpgPrimarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a avut, pe 12 decembrie, o intrevedere cu Rudolph W. Giuliani, fostul primar al New York-ului intre anii 1994 si 2001, prilej cu care a aflat ca problemele Bucurestiului sunt asemanatoare cu cele ale marelui oras din SUA.

“Sunt impresionat de personalitatea fostului primar al New Yorkului, supranumit de jurnalisti primarul Americii. Este un tip deosebit, puternic, un om deschis. Mi-a spus sa nu ma impacientez de problema circulatiei, totul este sa reziste cetatenii la masurile pe care le iau, pentru ca niciodata nu o sa fie perfect. Important este sa nu te sperii de numarul foarte mare de masini din oras”, a afirmat Oprescu dupa intalnire.

Edilul-sef a subliniat ca, din discutiile purtate cu Rudolph Giuliani, a reiesit ca aglomeratia din trafic nu ar fi disparut din Bucuresti nici daca strazile ar fi fost mai late, intrucat la un oras mai mare va exista mereu o mai mare aglomeratie. “Bucurestiul reprezinta 10% din populatia New York-ului. M-am convins ca problemele seamana intre ele in toate tarile democratice. Toti incearca sa dea solutii pentru problemele cetatenilor. Principala preocupare a fost insa, si pentru Giuliani, cresterea calitatii vietii cetateanului, care consta in asigurarea si imbunatatirea serviciilor, siguranta acestuia”, a spus primarul, care a aratat ca a fost invitat sa faca o vizita la biroul lui Giuliani din centrul New York-ului.

“Vrea sa ma vada la New York si sa imi arate care au fost modalitatile de rezolvare a problemelor de acolo, fie legate de autostrazi, fie de cladirile culturale pe care le-a dezvoltat. Imi povestea ca, atunci cand a preluat mandatul, era un cartier rau famat in centrul orasului si a reusit sa il transforme in cei opt ani cat a fost primar. I-am spus ca vreau sa stau la Primarie 12 ani, daca cetatenii ma vor”, a mai spus Oprescu.

Sorin Oprescu a avut numai cuvinte de apreciere pentru fostul primar al New York-ului, mentionand ca acesta a reusit, in perioada mandatului sau, sa satisfaca dorintele cetatenilor orasului. La randul sau, Rudolph Giuliani a declarat ca Bucurestiul este impresionant, precizand ca primul lucru pe care l-a observat este curatenia din oras. In ceea ce priveste traficul, el a spus ca acesta arata ca lumea munceste, cumpara, traieste. “Credeti-ma, traficul este o mare problema si in SUA, in marile orase precum Los Angeles, New York, in marile orase aflate in dezvoltare. In ceea ce priveste criza economica, ea se intampla in toata lumea. Un lucru pe care l-am spus si primarului este ca Bucurestiul nu este singurul afectat. Se intampla si in SUA, sunt sacrificii financiare pe care o sa le facem pentru tranzitie, dar muncim impreuna”, a mai spus Rudolph Giuliani, aratand ca este impresionat de proiectele prezentate de Sorin Oprescu.

Rudolph Giuliani s-a nascut la 28 mai 1944, in Brooklyn, New York. A absolvit Facultatea de drept a Universitatii din New York in 1968, iar in 1981 a fost numit procuror general asociat, ocupand a treia pozitie ca importanta in Departamentul american al Justitiei. Peste doi ani a devenit procuror al SUA, pentru Districtul de Sud al orasului New York. A fost primar al marelui oras in vremea cand s-au produs atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, prestatia sa din acele momente dramatice fiind foarte apreciata de locuitorii New York-ului si de americani in general.