padoc_caini.jpgPrimarul general Sorin Oprescu a anunţat joi, la finalul şedinţei Colegiului Prefectural, că va raporta zilnic despre acţiunile de intervenţie ale serviciului de ecarisaj, iar edilii de sector raportează sterilizări în serie. Primarii de sector aşteaptă intrarea în vigoare a noii legi privind câinii fără stăpân, adoptată în această săptămână de Parlament, cu speranţa că Primăria Capitalei va delega după promulgare competenţe către autorităţile locale pentru a interveni operativ.

Edilul-şef a admis miercuri că primarii nu au avut o lege pe baza căreia să strângă maidanezii, dar a adăugat că, potrivit noii legi, abandonul se va pedepsi sever şi municipalitatea îşi va face o structură pentru monitorizarea acestor nereguli. Importantă este identificarea, sterilizarea şi respectarea legii după cele 14 zile în care un câine a stat în adăpost, consideră primarul general.

Deşi Sorin Oprescu nu a fost explicit în ceea ce priveşte delegarea de competenţe către administraţiile de sector, primarii au încercat să rezolve problema maidanezilor pe cont propriu, în funcţie de posibilităţi şi de disponibilitatea fiecărui edil de a-şi asuma răspunderea.

Moartea copilului de 4 ani muşcat de maidanezi într-o zonă din apropierea parcului Tei a determinat totuşi autorităţile locale să intervină cu măsuri mai vizibile. Edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, a majorat amenzilor pentru persoanele care au adoptat câini de la Centrul de Adăpostire şi Protecţie Temporară, din strada Odăi, dar care i-au lăsat liberi pe străzi. Primăria sectorului 1 aplică o amendă de 2.500 lei dacă se constată că animalul luat în adopţie nu se află la adresa de domiciliu, potrivit unei decizii a Consiliului local, adoptată în şedinţa extraordinară de săptămâna trecută.

De asemenea, constituie contravenţie „neanunţarea în termen de cinci zile, la Serviciul Poliţia Animalelor din cadrul Poliţiei Locale Sector 1, a schimbării locului de deţinere a câinelui comunitar adoptat”. „Consider că a venit momentul să dăm o mai mare importanţă sancţionării falşilor iubitori de animale, care nu îşi îndeplinesc obligaţiile asumate în raport cu comunitatea”, a afirmat primarul Andrei Chiliman, după adoptarea acestei decizii.

În anul 2008, Primăria Sectorului 1 a înfiinţat Poliţia Animalelor, prima instituţie de acest gen creată de o autoritate locală din România. Administraţia locală a sectorului 1 a inaugurat la începutul anului 2009 Centrul Teritorial de Adăpostire şi Protecţie Temporară, fiind prima şi singura primărie de sector care a construit un adăpost pentru adunarea câinilor fără stăpân. Adăpostul are în prezent o capacitate de 1.000 de locuri, depăşindu-l în capacitate pe cel al Primăriei Generale.

După moartea lui Ionuţ, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a dat afară doi directori, care nu şi-ar fi realizat atribuţiile ce le revin, chiar dacă tragedia a avut loc pe terenul unei firme private. „Primăria sectorului 2 poate doar steriliza, la cerere, animalele de companie, iar de problema câinilor în Bucureşti se ocupă Primăria Capitalei, cea care are atribuţii stricte în acest caz”, a scris primarul Neculai Onţanu, pe o reţea de socializare, imediat după tristul incident.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat chiar în această săptămână că legea adoptată de Parlament privind câinii fără stăpân ajută autorităţile locale, dar nu rezolvă problema maidanezilor. Edilul susţine că ar trebui ca municipalitatea să nu sterilizeze câinii din stradă, ci să determine sterilizarea câinilor din gospodării, care, în opinia sa, ajung în stradă.

„Dacă nu o să găsim soluţii să îi pedepsim pe cei care scot căţeluşii în stradă, avem probleme colosale. (…) Să încercăm să îi pedepsim pe cei care abandonează animalele în spaţiul public. Câinii din stradă nu trebuie sterilizaţi, trebuie luaţi şi am încheiat discuţia. Nu am văzut nici la Roma, nici la Paris, nici la Berlin câini în stradă, nici la Budapesta, că e mai aproape de noi. Deci, se poate. Nu am văzut câini comunitari, se poate fără, asta înseamnă civilizaţie”, a afirmat Negoiţă, la conferinţa de presă din această săptămână.

El susţine că Primăria Capitalei are atribuţii privind câinii comunitari. „Nu avem reglementare legală. Este adevărat că anul trecut am făcut o cerere la PMB să ni se dea şi nouă atribuţii, însă nu am primit. Noi actele le avem, am introdus pe ordinea de zi a CGMB, dar primarul general le-a scos de fiecare dată. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar sunt convins că astăzi primarul general regretă că le-a scos atunci de pe ordinea de zi. Poate câinii ăia migrau din sectorul 2 în sectorul 3 şi îi prindeam noi şi nu se mai întâmpla nenorocirea. La noi să te muşte un câine pe stradă este o chestiune firească. (…) Nimeni nu vede că se cheltuie zeci de milioane euro pe vaccinurile antirabice. E inadmisibil aşa ceva. Am putea folosi banii aceştia să scăpăm de fenomenul în sine”‘, a mai spus primarul sectorului 3

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a cerut intervenţia urgentă a echipelor ASPA în perimetrul şcolilor pentru lua maidanezii şi a luat alte măsuri. Mai întâi a anunţat că va solicita asociaţiilor de locatari să întocmească tabele nominale cu persoanele care îngrijesc câinii fără stăpân în preajma blocurilor. „Am hotărât ca aceia care hrănesc şi îngrijesc câini în jurul imobilelor să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce vor face animalele respective. Va fi permisă o singură cuşcă şi un singur câine la fiecare bloc. Voi cere tabel nominal de la administratorul de bloc, semnat de 50+1 dintre locatari, din care să reiasă cine are grijă de căţelul Grivei şi aceştia să răspundă dacă se întâmplă ca vreun om să fie muşcat”, a declarat joi edilul sectorului 4, care a precizat că în această lună doreşte să propună consilierilor locali înfiinţarea Poliţiei Animalelor.

Un serviciu nou care a fost implementat de Poliţia sectorului 5 în anul 2012 a fost Poliţia Animalelor, care a apărut ca o necesitate în urma numărului foarte mare de sesizări privind câinii fără stăpân cu comportament agresiv, conform serviciului de Poliţie locală, condus de Bogdan Georgescu.

Primăria sectorului 6 desfăşoară un program de sterilizare a animalelor fără stăpân în colaborare cu organizaţii neguvernamentale şi împreună cu reprezentanţii Fundaţiei pentru Protecţia Animalelor „Vier Pfoten” România. Primăria sectorului 6 a semnat cu această organizaţie, în luna mai, un nou protocol privind continuarea campaniei de sterilizare a animalelor fără stăpân din sector. Colaborarea a fost încheiată pe o perioadă de un an şi reprezintă continuarea primului protocol, semnat anul trecut.
Elementul de noutate îl constituie microciparea, trăsătură esenţială pentru ca programul derulat de Primăria sectorului 6 să fie complet compatibil cu programele derulate de Primăria Capitalei, prin Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor – ASPA. AGERPRES