Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, cu ocazia vizitei de lucru efectuate impreuna cu specialistii din Sibiu pe strazile centrului istoric din Bucuresti, ca lucrurile se misca greu si ca este nemultumit de stadiul lucrarilor de refacere. El a aratat ca finalizarea reabilitarii este trenata din mai multe motive, principalele fiind cadrul legislativ si birocratia institutionala.
Primarul Sorin Oprescu a spus ca in toti acesti ani, de cand lucrarile au inceput, municipalitatea a incercat fara succes sa reabiliteze centrul istoric, pentru ca a lucrat cu „frana de mana trasa”.
„Ati observat, strada Lipscani este aproape terminata, incepe sa se miste ceva. Cand vom sti clar care este cadrul legislativ al refacerii de fatada, care este inventarul acum, in zilele astea, al oamenilor care locuiesc in centrul istoric, pentru ca nimic nu corespunde din ceea ce am mostenit pe hartie, poate se va schimba ceva. Populatia s-a miscat, unii au vandut proprietatile care au fost retrocedate prin Legea 10 si nu sunt de gasit. Noi ne stim proprietatile, am mai eliberat o serie de case, dar mai sunt multe” a spus primarul general.
Oprescu intentioneaza sa incheie o colaborare contractuala cu specialistii din Sibiu care au executat reabilitarea centrului istoric din acest municipiu, deoarece acest obiectiv este considerat reusit, fiind propus sa faca parte din lista UNESCO a monumentelor culturale. „Ei sunt specialisti in infrastructura si daca vom semna contractul de consultanta, avem in vedere si executia de refacere a fatadelor”, a afirmat edilul sef.
Legat de contractul cu Sedesa, primarul Capitalei a aratat ca a facut toate diligentele necesare pentru continuarea lucrarilor timp de opt luni, dar firma este depasita de situatie. Lucrarile din centrul istoric trebuie subcontractate, iar in acesta perioada se va decide in privinta contractului cu Sedesa. „Contractul cu Sedesa se refera la cele 14 strazi, iar in patru ani au facut doar patru. In momentul cand inchei contractul cu altcineva este foarte clar ca legalitatea si-a spus cuvantul”, a explicat Oprescu.
Cu toate aceste intarzieri, edilul sef spera ca cel putin o jumatate din centrul istoric al Capitalei sa fie gata pana la sfarsitul mandatului sau. „Incerc sa fac ceva pentru ca acest centru istoric nu mai fie o pata neagra a orasului. Banii deocamdata sunt asigurati si vom mari sumele cand trecem la fatade, la consolidari. Sigur, va trebui sa clarificam cati bani avem, cat ne trebuie lunile astea, cat putem sa rezolvam la anul”, a adaugat primarul Capitalei.
Referindu-se la cadrul legislativ, reprezentantul delegatiei de la Sibiu, Vladimir Grigorov, a aratat ca si au fost mici probleme, dar a existat o cooperare intre primarie, guvern si proprietarii si chiriasi. „Acolo a existat o hotarare de guvern pentru care, avand in vedere ca in 2007 Sibiul a fost capitala culturala europeana, s-au incheiat intelegeri cu fiecare proprietar in parte, astfel incat turistii puteau sa viziteze incintele, altfel nicio primarie nu poate sa refaca fatadele private. Cel mult poate da niste principii directoare”, a spus Grigorov, care a atras atentia ca Guvernul trebuie sa se implice sa reglementeze legislativ situatia, pentru ca fondurile publice nu pot fi alocate pentru obiective private.
El a refuzat sa avanseze un termen de finalizare a centrului istoric, apreciind ca pana in prezent s-a lucrat haotic, fara o coordonare clara. „La centrul istoric au ramas de facut lucrari de infrastructura, pavaj, refacerea iluminatului, fatadele. Din punctul meu de vedere, comparand cu alte centre istorice – Praga, Varsovia, Sibiu – este foarte putin realizat. S-a facut doar 10%”, a spus specialistul, care a recomandat schimbarea mentalitatii si colaborarea tuturor factorilor implicati. ”Nu poti sa faci nimic, daca acela care are teava de gaz pe fatada istorica nu vrea s-o mute. Daca se iau masuri pentru simplificarea acestor proceduri, este posibil sa facem o treaba buna in centrul istoric al Capitalei”, a mai spus Vladimir Grigorov. AGERPRES