Sorin Oprescu doreşte un parteneriat pe termen lung între Bucureşti şi Beijing

oprescu_chinezi.jpgPrimarul general al capitalei, Sorin Oprescu, a apreciat experienţa chinezilor în domeniul infrastructurii şi şi-a exprimat dorinţa de a stabili un parteneriat pe termen lung între Bucureşti şi Beijing, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii celor mai importante trei firme de construcţii din capitala Chinei şi cu şeful Departamentului de Afaceri Externe din cadrul Primăriei,Wang Hong.
“Am fi onoraţi să contribuim la dezvoltarea infrastructurii de la Bucureşti. Sunt aici, în faţa dumneavoastră, cele mai puternice firme din domeniu, cu multă experienţă şi în străinătate”, a declarat reprezentantul municipalităţii din Beijing.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) remis joi AGERPRES, Xing Yan, directorul BCEG International CO.Ltd, a precizat că din punct de vedere tehnic nu este deloc greu de realizat de către partea chineză şoseaua ce va constitui arcul de nord al inelului median
din Bucureşti, proiect prezentat de delegaţia română, specialiştii chinezi fiind interesaţi de o colaborare în cadrul acestui proiect. Tot joi, Sorin Oprescu a luat prânzul cu vicepreşedintele Marii Adunări Naţionale a Beijingului, Liu Xiaochen, care a declarat că “o acţiune reală face mai mult decat 1000 de cuvinte”.


“Dansăm, glumim, dar trebuie să trecem la fapte concrete. Ştiu că nu vă este deloc uşor din poziţia de primar general, dar boala urbană nu trebuie să fie lăsată să îşi facă de cap, pentru că, la un moment dat, nu va mai putea fi controlată. Oraşele noastre sunt înfrăţite… Sunt sigur că după discuţia de mâine, cu primarul general al Beijingului, vom putea concretiza un parteneriat. Nu este deloc greu să construim împreună un inel median intern pentru circulaţia rutieră din Bucureşti”, a spus oficialul chinez.


La rândul său, Sorin Oprescu a declarat că aşteaptă “binecuvântarea” edilului capitalei Chinei pentru colaborările şi viitoarele parteneriate despre care a vorbit în aceste zile cu investitorii chinezi. Primarul general al municipiului Bucureşti s-a mai întâlnit cu directorul China Communications Construction Company (CCCC), He Junfeng, care, la rândul său, a considerat că “a sosit timpul faptelor între partea română şi chineză”. CCCC este cea mai mare companie privata de construcţii din China, cu filiale în 81 de ţări, interesată să investească în proiectele de infrastructură derulate în Bucureşti.

“Cred cu tărie că un parteneriat public privat între Bucureşti şi Beijing poate reprezenta un început de colaborare fructuoasă pe termen lung”, a subliniat Sorin Oprescu. La rândul sau, reprezentantul CCCC s-a arătat interesat de capitala României şi a subliniat că va trimite cât mai curând o delegaţie în România pentru discuţii concrete privind modalităţile de colaborare, dar şi pentru înfiinţarea unei reprezentanţe a companiei la Bucureşti. Programul primarului general al Capitalei s-a încheiat cu o vizită la o întreprindere de autovehicule electrice, acolo unde Sorin Oprescu a solicitat conducerii ca în cel mai scurt timp să trimită municipalităţii de la Bucureşti o ofertă, în eventualitatea achiziţionării unor autobuze tip hibrid. Vineri, 4 martie, va avea loc primirea oficială a primarului general Sorin Oprescu de către omologul său de la Beijing, Huo Jinlong. AGERPRES