Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că pentru o dezvoltare „smart” a orașelor este necesară o „îndepărtare”, pe cât posibil, a administrației publice de sfera politică, precum și stoparea modificărilor continue ale legislației în domeniu.
„Dacă nu ne îndepărtăm, atât cât este necesar, administrația de ‘bunăvoința’ politicului, indiferent că este de dreapta, de stânga, de centru, dacă nu facem o administrație care să nu fie influențată de niște legi câteodată aberante, vorbesc de Legea 215 care a fost modificată până acum de vreo 27 de ori, nu se va reuși o dezvoltare smart a orașelor. Modificările au început în 2003, se dorea lipsirea de prerogative, o independență totală. Unde a dus această independență? A dus la șase bugete și cu al PMB șapte, a transformat subdiviziunile în voievodate și cuvântul planificare la nivelul orașului a fost egal cu zero. Ce planificare să faci? Și astăzi greșim, nu greșim că facem izolarea termică a blocurilor, greșim însă că nu avem un model”, a afirmat Oprescu, la Forumul Național al Orașelor.
Edilul-șef a susținut că se impune o modificare a legislației astfel încât să existe un singur buget consolidat al municipalității și primarii de sector ar putea deveni viceprimari ai Capitalei.
În cadrul reuniunii cu tema „Think City – Comunități de idei”, Sorin Oprescu a spus că, în prezent, „este timpul orașelor”, adăugând că „fără orașe băgate în seamă” nu se pot dezvolta strategii urbane coerente de viitor.
La rândul său, președintele Asociației Municipiilor, Ilie Bolojan, primar de Oradea, a susținut că „economia orașelor mari o depășește pe cea a unei țări” în multe părți din Europa. Bolojan a dat drept exemplu de măsuri de dezvoltare a orașelor gestionarea problemei câinilor comunitari, elaborarea de strategii privind parcările din centrele orașelor. „Toți care ne gândim să dezvoltăm această țară trebuie să fim conștienți că nu se poate decât prin punerea în valoare a marilor orașe și prin exportarea prosperității către zonele metropolitane. Dacă nu facem acest lucru vom rămâne în urmă și decalajele se vor mări. Este o miză economică să punem în valoare orașele iar pentru fiecare oraș miza este dezvoltarea economică”, a spus el, subliniind că marile firme locale se pot dezvolta dacă administrația le susține.
Participanții la reuniune au avansat ca măsuri ce pot contribui la dezvoltare susținerea mediului de afaceri prin facilități fiscale, crearea unei infrastructuri bune, pregătirea unei forțe de muncă locale, obținerea documentelor urbanistice în termen mai scurt, introducerea unui sistem de transport public integrat.
Problemele marilor orașe sunt dezbătute în zilele de 26 și 27 mai la Forumul Național al Orașelor care are loc în București, în organizarea Asociației Municipiilor din România. Specialiști în domeniul administrației discută cu acest prilej viziuni, proiecte pentru o reală dezvoltare a orașelor. AGERPRES