Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a afirmat, pe 9 aprilie, la prezentarea proiectului de buget al Bucurestiului pe 2009, ca municipalitatea s-a axat in acest an pe o crestere a veniturilor estimate de numai 5%, fata de 7% cat a fost recomandat de catre Guvern.

„Am avut semnale inca de la sfarsitul anului trecut de o scadere a veniturilor. Facem eforturi de crestere a veniturilor si de aceea ne-am axat pe 5%, nu am mers pe 7% cat a recomandat Guvernul. Una din surse sunt miile de contracte de concesiune care au redeventa neschimbata de mai multi ani, numai 1,29 de euro pe an”, a afirmat primarul general.

El a precizat ca nu doreste sa se abata de la promisiunile facute la inceputul mandatului sau, dar ca va cauta sa fie realist in promovarea proiectelor noi. Oprescu a sustinut ca va fi nevoit, din cauza crizei economice, sa renunte la proiectul autostrazii suspendate, construite din fonduri de la bugetul local, si ca va alege o varianta de parteneriat public-privat pentru acest obiectiv. Edilul general a mentionat ca va continua investitiile in proiectele care sunt deja incepute, iar pentru cele viitoare se va limita la strictul necesar – parcarile intre blocuri, reabilitarea scolilor, amenajarea spatiilor verzi, reabilitarea gradinitelor si imbunatatirea traficului.

Pentru bugetul RADET si RATB, primarul Sorin Oprescu a spus ca incearca sa asigure un buget de subzistenta in special pentru prima regie. „Cele doua regii vor cunoaste o reformulare in acest an. Exista studii pentru a realiza un grup economic al municipalitatii, asemanator cu cel de la Viena, in care municipalitatea sa fie actionar 65%. La RADET am introdus deja o monitorizare exacta pentru datorii si creditele angajate”, a declarat edilul. El a precizat ca cele doua regii vor fi in continuare in subordinea municipalitatii, dar sub o alta forma.

In acest context, Oprescu a subliniat ca bugetul pe 2009 al Primariei Capitalei nu va putea asigura o crestere „exorbitanta” a pretului la gigacalorie. „Atrag atentia guvernantilor ca, daca pretul gigacaloriei va creste exorbitant, nu vom mai putea suporta subventia”, a spus Oprescu.