Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, la finalul sedintei CGMB, ca asteapta din partea Guvernului un plan concret de esalonare a datoriilor RADET catre ELCEN.

Edilul sef a precizat ca nu va avea incredere sa mai faca vreo plata, daca nu primeste cat mai urgent din partea Ministerului de Finante acest plan, cu date si termene precise.

„Astept de la Guvern sa mi se comunice planul de esalonare a datoriilor RADET, urmand ca apoi sa continui plata catre ELCEN. Am explicat ca Ordonanta Guvernului din 2005 prin care se percep penalitati dupa 15 zile este nedreapta, intrucat RADET nu primeste nici ea la termen banii din subventie pentru agentul termic”, a precizat Sorin Oprescu.

Primarul a solicitat Executivului sa aiba in vedere, de asemenea, gasirea unei solutii pentru „datoriile istorice” de 500.000.000 de lei (5.000 de miliarde de lei vechi) ale RADET catre ELCEN. In prezent, RADET are datorii de 500.000.000 de lei, la care se adauga alte 800.000.000 de lei penalitati. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat, pe 25 noiembrie, imediat dupa inceperea sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca raportul sau privind proiectele municipalitatii va fi prezentat la urmatoarea sedinta a consilierilor municipali. Edilul-sef a motivat aceasta amanare din perspectiva faptului ca exista in prezent „discutii foarte serioase” privind modalitatile in care ELCEN incaseaza datoriile si penalitatile RADET. Oprescu s-a aratat nemultumit de faptul ca reprezentantii ELCEN inteleg sa incaseze „numai penalitatile”, in baza unei ordonante a Guvernului din 2005, care prevede ca perioada de aprobare a penalitatilor 15 zile de neplata a datoriilor.

„S-a ajuns la o situatie imposibila. ELCEN ne contabilizeaza plata datoriilor numai la capitolul penalizari si, in acest fel, ei ne calculeaza, in fiecare zi, penalitati ce inseamna circa 1 miliard de lei vechi pe zi. RADET a semnat o serie de contracte cu acelasi termen limita, de 15 zile, si sa nu uitam ca nici plata subventiilor de la stat nu este facuta in termenul impus de lege, de 18 zile. Asa s-au inregistrat, de-a lungul timpului, penalitati care acum ajung la circa 8.000 de miliarde de lei vechi. Datoriile RADET catre ELCEN sunt de 5.000 de miliarde lei vechi, iar impreuna cu penalitatile totul ajunge la 13.000 de miliarde lei vechi”, a explicat Oprescu.

El a subliniat ca municipalitatea este gata sa compenseze pretul la gigacalorie, dar nu poate sa admita „neingaduinta” manifestata de ELCEN fata de RADET, pe care a apreciat-o drept „bataie de joc”. Viceprimarul general Razvan Murgeanu este imputernicit de primarul general sa aiba in cursul zilei de marti o intalnire cu reprezentantii ELCEN pentru a stabili detaliile privind esalonarea datoriilor RADET. Primarul general a tinut sa precizeze ca, desi sunt neintelegeri intre ELCEN si RADET, in speta Primaria Capitalei, bucurestenii nu vor ramane in aceasta iarna fara apa calda si caldura. Oprescu a completat ca, la urmatoarea sedinta a CGMB, va sustine in fata consilierilor municipali raportul privind proiectele Primariei Capitalei si noua organigrama a serviciilor municipalitatii.