Sorin Oprescu anunță că Primăria Capitalei ar putea încerca să accelereze ritmul de consolidare a imobilelor

bucuresti_generica.jpgPrimăria Municipiului Bucureşti ar putea încerca să accelereze ritmul de consolidare a imobilelor, a declarat luni edilul Capitalei, Sorin Oprescu.

“Acţionăm în continuare, poate încercăm să mărim ritmul de consolidări, asta înseamnă obligatoriu cointeresarea legislativă a Guvernului pentru a putea într-adevăr să intru şi să consolidez. Vreau să înţelegeţi foarte bine că dacă o persoană din acel bloc nu e de acord, sfânta proprietate, şi nu o spun peiorativ, este intangibilă şi au durat luni şi ani întregi pentru ca să putem să convingem acolo unde am putut să o facem. În afară de cele 30 de clădiri cu care tot vă aud pe toate posturile vă rog să reţineţi că 100 de şcoli sunt consolidate şi reparate pe programul BEI”, a declarat Sorin Oprescu cu prilejul unei conferinţe de presă despre proiectul vizând finalizarea staţiei de epurare de la Glina.

El a precizat că până la sfârşitul anului se finalizează lucrările la cele 100 de şcoli şi 12 săli de sport, rămânând în reparaţie şi consolidare încă trei şcoli până în martie 2014. “E necesar să se schimbe legislaţia, mai mult decât atât, din nou am făcut o scrisoare pe care o trimitem Guvernului, mai ales că lucrurile evoluează aşa cum evoluează şi nu dorim să stăm să numărăm victimele după ce se întâmplă. (…) s-au făcut 7.000 de expertize, dar totdeauna s-au lovit de faptul că oamenii nu doreau să fie deranjaţi, în special cei care au vârste onorabile de peste 70 şi ceva de ani, 80 de ani, care obişnuiţi cu ceea ce a fost 50 de ani în urmă nu mai cred absolut nimic şi nu mai vor absolut nimic”, a subliniat edilul Capitalei.

El a punctat că legea nu permite consolidarea “cu forţa”. “E o părere asta cu urgenţă publică, pericol public, sunt pomenite cuvintele de pericol public, dar nu sunt date şi instrumentele primarului să poată să intre şi aveţi exemplul cel mai bun clădirile care nu au două etaje ce s-au prăbuşit fără cutremure prin centrul istoric, bine că nu au fost acolo victime”, a menţionat Oprescu.

El a declarat că Primăria are unde să cazeze oamenii dacă încep lucrările de consolidare. “Vrem să cerem Guvernului sprijinul ca să putem să-i cazăm în cele 12.000 de apartamente care stau a fi vândute sau închiriate în Capitală, să le putem închiria pe parcursul reparaţiei şi să putem să cuprindem un număr de trei ori mai mare, de patru ori mai mare având aceasta posibilitate, dar trebuie făcută şi cu sprijinul Executivului, că nici noi nu avem bani, în aşa fel încât să putem în câteva luni să terminăm cel puţin cu clasa seismică cu riscul cel mai mare”, a informat primarul Bucureştiului.

Potrivit lui Oprescu, chiria ar trebui plătită de autorităţi, nu de oameni, iar proprietarilor imobilelor la care se va lucra le-ar reveni de plată 10 sau 15% din preţul consolidării, restul cheltuielilor fiind suportate de Primăria Municipiului Bucureşti şi Ministerul Dezvoltării. “Spitalele Primăriei sunt consolidate, cele care au avut nevoie, e vorba despre spitalele dezvoltate pe înălţime, aşa cum e de exemplu Cantacuzino, spitalul Foişor şi după câte ştiţi două spitale sunt în construcţie şi nu o să mai aibă nevoie de consolidare”, a anunţat Sorin Oprescu.

El s-a referit şi la pregătirea după un eventual dezastru, la posibilităţi de campare a populaţiei care ar rămâne fără adăpost în sălile de sport ale şcolilor. AGERPRES