oprescu sorin.jpgPrimarul general al Bucureștiului, Sorin Oprescu, a participat la lucrările Reuniunii Primarilor Capitalelor și Marilor Orașe Europene, la Paris, alături de reprezentanți din 30 de orașe, eveniment la finalul căruia edilii au adoptat în unanimitate Declarația de la Paris privind Combaterea Schimbărilor Climatice.

La reuniunea găzduită de primarul Parisului, Anne Hidalgo, și de cel al Romei, Ignazio Marino, au participat și președintele Franței, Francois Hollande, ministrul Afacerilor Externe și al Dezvoltării, Laurent Fabius, precum și comisarul UE pentru energie și combaterea schimbărilor climatice, Miguel Arias Canete.

În cadrul intervenției sale, Sorin Oprescu s-a referit la nevoia elaborării unor strategii de dezvoltare urbană integrate și durabile, cu masterplanuri fundamendate, în strictă compatibilitate cu particularitățile fiecărei structuri urbane. „Astăzi, ne aflăm aici pentru că nimeni nu a reușit, încă, să identifice acea soluție universal valabilă, care să ne furnizeze creșterea calității vieții cetățenilor noștri, simultan cu eliminarea costurilor de mediu. Ne străduim să promovăm soluții alternative de transport, să creștem eficiența energetică, să identificăm modalități concrete de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, iar Bucureștiul nu face excepție. Poate că a venit însă momentul să evaluăm în mod obiectiv costurile și beneficiile. Schimbările climatice reprezintă o problemă fundamentală pentru noi toți, însă soluția valabilă într-un oraș cu 1 milion de locuitori, cu siguranță nu este valabilă în cel cu 10 sau 100 de milioane de locuitori”, a declarat primarul general al Capitalei, citat în comunicat.

În alocuțiunea sa, președintele Republicii Franceze a ținut să sublinieze, potrivit comunicatului PMB, că „modificările climatului sunt evidente, fiind prezente în viața noastră”, iar „viitorul cetățenilor și securitatea acestora sunt puse într-un real pericol, modificările radicale de climă putând conduce la migrări ale populației și, în ultimă instanță, chiar la conflicte armate”.

Totodată, Francois Hollande a remarcat că, deși asemănătoare, problemele schimbărilor climatice la nivelul orașelor și regiunilor europene „nu permit întotdeauna adoptarea unor soluții unice și, de aceea, nu ar trebui să căutăm impunerea de reguli”. „Cât timp însă există determinare în combaterea și prevenirea schimbărilor climatice, iar reuniunea de astăzi și cea ce va urma în decembrie tot la Paris ne arată că ea există, putem spera la viitor”, a susținut președintele francez.

Semnatarii Declarației de la Paris privind Combaterea Schimbărilor Climatice s-au angajat să contribuie împreună la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu minimum 20% până în 2020 și cu minimum 40% până în 2030. Declarația cuprinde, de asemenea, un set de acțiuni programatice și de măsuri vizând colaborarea și schimburile între entitățile nonstatale în domeniul bunelor practici relevante.

„Reprezentanți a peste 60 de milioane de locuitori atrag atenția asupra necesității implementării cât mai rapid cu putință a Directivei Uniunii Europene 2014/ 24/ EU. Directiva UE încurajează inițierea de proiecte-pilot pentru achiziții sau investiții comune în bunuri publice și servicii ‘verzi’, în beneficiul municipalităților și comunităților locale, respectiv prin crearea de grupuri de achiziții publice la nivelul municipalităților din Europa”, potrivit comunicatului PMB.

Reuniunea Primarilor Capitalelor și Marilor Orașe Europene pentru Combaterea Schimbărilor Climatice de la Paris a avut ca scop crearea unui dialog mai strâns între orașe, prin schimburi frecvente de studii și bune practici, dar și semnarea Declarației Comune în pregătirea Conferinței ONU privind schimbările climatice, care va avea loc tot la Paris, în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie 2015. AGERPRES