oprescu_sorin_.jpgPrimarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că Maternitatea Giuleşti se va redeschide luni, renovările fiind finalizate în corpul unde s-a produs incendiul din 16 august. Edilul-şef al Capitalei a inspectat duminică stadiul lucrărilor de la Maternitatea Giuleşti.
„Ne-am încadrat în timpul promis. De mâine (luni – n.r.), toate lucrurile vor intra în normal. (…) Reţineţi că nu mai facem greşelile şi tâmpeniile care…sau cel puţin încercăm să le dăm deoparte. Şi mergem înainte’, a subliniat Sorin Oprescu.

Primarul general a precizat că, în secţia de terapie intensivă pentru copiii prematuri, au fost montate detectoare de fum şi camere video. Oprescu a mai spus că detectoare de fum şi camere de luat vederi vor mai fi instalate şi în alte 15 spitale ale Capitalei, precum Spitalul de ortopedie Foişor, dar şi în restul locurilor unde nu erau. ‘Ne căznim să punem în funcţiune staţia care există şi detectoarele de fum de la Malaxa. (…)Au început să se monteze şi supravegherea video şi detectoarele de fum. În momentul când vom termina şi acţiunea legată de (…) restructurare, eu vă invit să facem o tură în spitalele de care răspunde Primăria’, a afirmat Oprescu. Edilul general al Capitalei a mai spus că vor fi mutate unele secţii din unităţile spitaliceşti în clădiri care sunt corespunzătoare spitalelor şi care au potenţial de dezvoltare şi de amenajare.

‘Probabil o să fie (restructurare – n.r.), nu atât cuvântul restructurare – nu e corect. (…) O să se mute secţia de dermatologie de la spitalul Ştefan Vodă. Clădirea este foarte veche tavanele alea aproape că au început să cadă. Nu putem lăsa lucrurile aşa, iar altele sunt retrocedate de ani şi ani de zile. Au apărut o serie de condiţii noi, condiţii la care chiar nu putem face faţă – mă refer la condiţii de chirie şi atunci vom găsi un spaţiu corespunzător în spitalele nou-dezvoltate. Aşa cum este de exemplu Malaxa, care s-a transformat nu peste noapte, ci în câţiva ani de zile într-un spital concurent cu ceea ce înseamnă partea de spital civilizat şi european’, a precizat Oprescu. Întrebat dacă au fost deblocate locuri în spitalul de ginecologie şi dacă s-au mai angajat asistente, Oprescu a spus că nu există un portofoliu de locuri care au fost deblocate.
;br:;Br:’Marius este pe schemele spitalelor în aşa fel încât trebuie să vedem care ar fi necesarul. Noi îl ştim în mare, dar acum trebuie să discutăm precis, la obiect, acolo unde secţiile primesc oameni care să completeze schema spitalelor, că nu putem să lucrăm nici în condiţii din astea de front cu un om în supraveghere, cu o asistentă în supraveghere la 20 de paturi. Asta nu se mai cheamă supraveghere’, a spus Oprescu. Răspunzând unei întrebări, primarul general a afirmat că la secţia de terapie intensivă a spitalului Giuleşti o să lucreze 38 de asistente, de la 33 câte au fost până acum. La rândul său, prof. dr. Bogdan Marinescu, a afirmat că nu au existat detectoare de fum în Spitalul Giuleşti pentru că la momentul incidentului nu erau obligatorii.


‘Acum s-au montat detectoare de fum pe terapie intensivă în secţiile de nou-născuţi, urmând ca pe măsură ce spitalul va fi reamenajat să se completeze în toate spaţiile’, a afirmat Marinescu. El a adăugat că unitatea a primit şase incubatoare, o masă radiantă, care urmează a fi completată secţia de terapie intensivă care are opt posturi, urmând ca într-un alt salon să se monteze încă şase posturi de terapie intensivă pentru copii care nu mai au nevoie şi de incubaţie. ‘Am primit două incubatoare printr-o donaţie, urmează să ne vină şi două ventilatoare în cursul săptămânii viitoare, (…) la care se completează echipamentul pe care Primăria urmează să-l completeze săptămânile următoare. La ora actuală, noi o să facem faţă, poate nu primind din toată ţara cum primeam de la Roşiori, de la Craiova şi din altă parte, dar ne vom strădui să facem faţă’, a afirmat Marinescu. AGERPRES