Sorin Oprescu a fost primit de preşedintele Israelului, Shimon Perez

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, aflat într-o vizită oficială în Israel, a fost primit miercuri de preşedintele Shimon Perez, în semn de recunoaştere a eforturilor pe care Primăria Municipiului Bucureşti le-a făcut de-a lungul timpului pentru comunitatea evreiască din România.

“Ştiu că dumneavoastră, personal, aţi făcut multe faţă de comunitatea evreiască. Memorialul Holocaustului, lucrările de refacere a Templului Coral sunt doar câteva dintre acţiunile în care v-aţi implicat personal. Aţi demonstrat că aţi fost şi sunteţi un prieten al evreilor. Cred că asta spune multe despre dumneavoastră. E vorba, în cele din urmă, de latura dumneavoastră umană”, a spus preşedintele Israelului.

Cei doi demnitari au discutat despre întărirea relaţiile romano-israeliene, în special în privinţa unor domenii de interes major precum agricultura, sănătatea şi turismul. Referindu-se la colaborarea dintre cele două state, Sorin Oprescu şi-a exprimat încrederea în reluarea unora dintre investiţiile blocate pentru moment, dar şi-a luat şi angajamentul să sprijine eforturile investitorilor israelieni, reducând timpul de aşteptare cauzat de birocraţie, cel puţin din punctul de vedere al administraţiei locale. “România a avut o agricultură puternică. Noi punem pe picioare o agricultură medicală ştiind că cele mai multe leacuri se găsesc în alimentele pe care le consumăm. Am fi bucuroşi să colaborăm în acest domeniu şi, bineînţeles, şi în cel medical, Israelul producând peste 15% din aparatura medicală la nivel global. Vom încuraja investiţiile israeliene în România. Ţinem minte că România a salvat sute de mii de evrei, mulţi dintre ei trăind astăzi în Israel şi amintindu-şi cu bucurie şi cu mândrie de ţară de unde au plecat. Există o prietenie istorică între cele două ţări şi apreciem poziţia României în mai toate subiectele de interes. Sunt bucuros că aţi venit la Ierusalim şi îmi doresc să menţinem legăturile de prietenie”, a încheiat Shimon Peres.
Sorin Oprescu s-a mai întâlnit miercuri cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netayahu, la sediul Guvernului, cei doi oficiali convenind asupra unei colaborări mai apropiate între cele două ţări, dar şi cu primarul oraşului Ierusalim, Nir Barkat, pe care l-a asigurat de acelaşi interes legat de o colaborare trainică pe viitor, mai ales în domeniul sănătăţii.

În cadrul vizitei sale în Israel, care se desfăşoară în perioada 25-27 martie, Sorin Oprescu va avea o întrevedere bilaterală cu omologul sau de la Tel Aviv, precum şi întâlniri cu alte oficialităţi israeliene responsabile de siguranţă cetăţeanului. AGERPRES