oprescu_juramant.jpgNoul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a depus, pe 19 iunie, juramantul de credinta. „Traim un moment care cred ca este important, mai ales pentru cei care ne-au trimis sa-i reprezentam”, a spus Oprescu.
In discursul sau, el a subliniat ca atat primarul, cat si Consiliul General al Municipiului Bucuresti au o mare responsabilitate. „Poate mai mult ca oricand, acest inceput de drum aduce in fata noastra in primul rand responsabilitati, sperante si o noua viziune asupra modului cum trebuie sa se faca administratie in Capitala. (…) Formarea unei majoritati viabile si cooperationale este responsabilitatea partidelor si cade in sarcina dumneavoastra, a celor 55 de consilieri”, a afirmat Oprescu.

De asemenea, el a accentuat autoritatea cu care a fost investit prin votul direct al cetatenilor si i-a indemnat pe consilierii generali sa respecte prioritatile bucurestenilor, dincolo de interesele politice. „Primarul general este reprezentantul colectivitatii care are cea mai mare intindere a legitimitatii, conferite de votul cetatenilor. Primarul general este un filtru si un stabilizator si un factor de echilibru in administrarea treburilor capitale. In acelasi timp, primarul general este un garant al cetatenilor, atasat transparentei si aplicarii proiectelor care sunt in concordanta cu viata oamenilor”, a declarat primarul.

„Votul bucurestenilor a fost intreruperea combinatiilor facute pe spatele lor, in detrimentul lor si in interesul reprezentantilor de partid. Fiecare dintre noi ar trebui sa realizam acest lucru, inainte de a face primul pas in Primaria Capitalei. Avem impreuna o mare responsabilitate si va rog ca fiecare decizie pe care o vom lua impreuna in urmatorii ani sa va ganditi ca sunt pentru fiecare dumneavoastra 10-15.000 de oameni care va privesc. Sunt doua milioane de bucuresteni pe care trebuie sa-i repectati in mod egal, fara sa-i intrebati daca v-au votat, fara sa intrebati partidul daca merita sa-i respectati”, a mai spus el, adresandu-se consilierilor generali.

Ca si in campania electorala, Sorin Oprescu a lansat critici la adresa clasei politice: „Administratia, spre deosebire de politica pura, trebuie sa faca. Politica se amesteca in administratie si apoi uita pentru cativa ani, pentru a face alte promisiuni”.
Totodata, Oprescu a mai spus ca mandatul sau va pune accent pe implicarea cetatenilor in luarea deciziilor administrative pe modernizarea Capitalei si pe ridicarea calitatii vietii in Bucuresti. „Viziunea noului primar general al Capitalei ar trebui sa aiba trei componente: o componenta strategica care se refera la dezvoltarea si modernizarea Bucurestiului; o componenta dedicata cetateanului, care il pune pe acesta in mijlocul deciziilor noastre; o componenta dedicata calitatii vietii in Bucuresti, care contine elemente ce privesc mediul inconjurator, sanatatea si relaxarea cetatenilor”, a explicat Oprescu.

Primarul general a mai spus ca va colabora cu Consiliul General, cu primarii de sector, dar si cu presa si societatea civila, utilizand, totodata, „negocierea transparenta” pentru promovarea proiectelor in Consiliu.

„Partenerii si sprijinul meu in misiunea in care pornesc sunt: consilierii si oamenii competenti din Primare, mass-media, prin care inteleg sa comunic colaborarea cu reprezentantii partidelor din Consiliul General, legea si respectarea ei, tinand cont de spiritul public al cetateanului, si, nu in ultimul rand, negocierea corecta si transparenta in luarea deciziilor”, a declarat Sorin Oprescu.

El a lansat critici si la adresa administratiei precedente, sub mandatul lui Adriean Videanu, prezent la masa de prezidiu. „Nu simt ca exista o intimizare cu spatiul european, nu simt ca traim intr-o capitala a unei tari membre a Uniunii Europene. Suntem in singuratate. Aceasta senzatie a timorat Bucurestiul, l-a bagat intr-o nisa si i-a demoralizat pe bucuresteni in ultimii ani”, a afirmat Sorin Oprescu.